θα ήθελε ο Πλάτων να ήταν αθάνατος, αθανατώτερος;

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΟΤΑΝ διαβάζουμε και μελετάμε τον Πλάτωνα, πολύ συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιες φράσεις, λέξεις, σκέψεις,  αντιλήψεις, στάσεις ζωής και τρόπους σκέψης τα οποία μας παραξενεύουν, μας φέρουν σε κάποια αμηχανία, δεν μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε, να τα κατανοήσουμε, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα  μεταφράσουμε –  όταν το κάνουμε, δεν αποφεύγουμε τη φαιδρότητα, λίαν επιεικώς. Όλα αυτά τα περίεργα και τα παράξενα  δεν είναι λίγα, είναι πολλά, οι πλατωνιστές όμως τα προσπερνούν, τα απωθούν, αδιαφορούν, δεν τολμούν να ασχοληθούν με αυτά.  Και όμως, φίλες και φίλοι! Σε αυτά τα παράξενα και τα περίεργα, τα δυσεξήγητα τα δυσερμήνευτα βρίσκεται το κλειδί της κατανόησης της πλατωνικης σκέψης και φιλοσοφίας. Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα από αυτά.

ΣΑΣ ερωτώ: είναι δυνατόν το επίθετο αθάνατος να έχει συγκριτικό βαθμό, αθανατώτερος; Όχι, δεν είναι δυνατόν. Και επειδή δεν είναι δυνατόν, δεν θα το διαβάσουμε σε κάποιο κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, από την Ιλιάδα μέχρι και τον Αριστοτέλη –  δεν  το έχω ερευνήσει πέρα από αυτό το σημείο.  Υπάρχει όμως μια εξαίρεση: ο Πλάτων!  Δύο φορές υπαγόρευσε στον δούλο γραφιά του (δεν έγραφαν οι ίδιοι, απεχθάνονταν τη χειρωνακτική εργασία) τις λέξεις αθανατώτερον (αιτιατική ενικού) και αθανατωτέρων (γενική πληθυντικού), και τα δύο αρσενικού γένους. Θα παραθέσω παρακάτω τα εδάφια και θα τα  σχολιάσω, να δούμε τι στο καλό συμβαίνει.

Continue reading

είμαι δενδρολάτρης (2): όταν μαθαίναμε και γνωρίζαμε τρώγοντας καρπούς, φύλλα και ρίζες

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΤΙ δέντρο ήταν αυτό στο μέσον του παραδείσου, ποιο φρούτο έφαγε ο Αδάμ (σημαίνει άνδρας) και του άρεσε τόσο πολύ που έδωσε και στην Εύα (σημαίνει ζωή) να το φάει και κι έτσι γνώρισαν το καλόν και το πονηρόν; Θα πρέπει να ήταν πολύ καλό, πολύ γλυκό, πολύ νόστιμο, πολύ θρεπτικό. Το κείμενο δεν μας λέει ποιο φρούτο ήταν, όπως θα δούμε. Και γιατί, μόλις το έφαγαν ντράπηκαν και σκεπάστηκαν για να μην είναι γυμνοί μπροστά στον Θεό; Ποιο δένδρο θα μπορούσε να ήταν αυτό, ποιος καρπός; Θα δείξω σήμερα ότι το δένδρο αυτό ήταν μπανανιά. Μπανάνα έφαγε η Εύα, όχι μήλο! Σας χαρίζω τις σκέψεις μου και τα επιχειρήματά μου.

Continue reading

το δένδρο της γνώσης και η δενδρολατρεία

“Η φωτοσύνθεση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κοσμική διεργασία ρευστοποίησης του σύμπαντος, μία από τις χειρονομίες μέσω των οποίων συστήνεται το ρευστό του κόσμου: το στοιχείο που του δίνει πνοή και τον διατηρεί σε μια κατάσταση δυναμικής έντασης.”

Εμανουέλε Κότσια (Η ζωή των φυτών: μια μεταφυσική της κράσης)

” Θα έρθει μια μέρα που μόνο μια θρησκεία θα υπάρχει στον πλανήτη: η δενδρολατρεία. Ή δεν θα υπάρχει τίποτα.”

Αθανάσιος Δρατζίδης

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΤΙ γιορτάζουμε, τι λατρεύουμε τα Χριστούγεννα; Τη γέννηση του Χριστού ή το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Θα αποκλείατε το ενδεχόμενο να λατρεύουμε κάτι αλλά να μην το ξέρουμε  ή να λατρεύουμε κάτι αλλά να μην λατρεύουμε αυτό, να  λατρεύουμε κάτι άλλο; Να υπάρχει μια επιφανειακή, κύρια και κυρίαρχη λατρεία και γιορτή που ο ρόλος της είναι να κρύβει μια άλλη, μια απωθημένη, υποφώσκουσα, παραγκωνισμένη αλλά πανταχού παρούσα και αδύνατον να εξαλειφθεί;

Continue reading