φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα
ΟΛΟΙ οι πόλεμοι μια μέρα τελειώνουν (1), ένας από τους αντιπάλους αναδεικνύεται νικητής (2), αυτός είναι ο ισχυρότερος εκ των αντιπάλων (3), η νίκη και η ήττα έχουν δραστικές συνέπειες και για τους δύο αντιπάλους αντίστοιχα (4) . Αυτά είναι τέσσερα από τα πορίσματα της πολεμολογίας, της διεπιστημονικής μελέτης του πολέμου. Όταν διεξάγεται ένας πόλεμος, ή ακόμα κι όταν επίκειται με βεβαιότητα, μπορούμε, υπάρχουν τρόποι, να διατυπώσουμε κάποιες εύλογες εικασίες τόσο για τη διάρκεια και την έκβαση του πολέμου όσο και για τις συνέπειες που θα έχει η νίκη και η ήττα. Μιας όμως και υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι και μεταβλητοί παράγοντες που σχετίζονται με τον πόλεμο και επηρεάζουν την έκβασή του, οι προβλέψεις συχνά αποδεικνύονται είτε λανθασμένοι και άστοχοι στοχασμοί είτε ευσεβείς πόθοι. Θα εκθέσω τρία παραδείγματα, πριν ξετυλίξω τις σκέψεις μου σχετικά με τη νίκη της Ρωσίας και του Ισραήλ στους πολέμους που έχουν εμπλακεί, με αντιπάλους την ΕΕ και τις ΗΠΑ και τη Χαμάς των Αράβων της Παλαιστίνης αντίστοιχα.
ΜΕΤΑ τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε διάχυτη ανησυχία ότι πολύ σύντομα θα γίνει ένας δεύτερος πόλεμος, με τους ίδιους αντιπάλους. Όσον περνούσαν τα χρόνια και έβλεπαν την πολεμική βιομηχανία της Γερμανίας να δουλεύει μέρα νύχτα, η ανησυχία μετατράπηκε σε βεβαιότητα, την οποία εξέφρασαν λογοτέχνες, ιστορικοί, πολιτικοί, φιλόσοφοι, διπλωμάτες. Μπορούμε λοιπόν, μερικές φορές, τις περισσότερες, να προβλέψουμε με βεβαιότητα τη διεξαγωγή ενός μελλοντικού πολέμου. Κατά τη διάρκεια του Β’ πολέμου κάποιοι είχαν διατυπώσει τη θέση ότι ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει πολύ και ότι νικητές θα αναδειχθούν οι Σύμμαχοι, οι αντίπαλοι της Γερμανίας. Δεν μύρισαν τα νύχια τους ούτε πήγαν σε χαρτορίχτρες – σκέφτηκαν! Και σκέφτηκαν ότι η Γερμανία θα ξεμείνει από πολεμιστές, πολεμοφόδια, τροφή, φάρμακα και ενέργεια. Όποιος ξεμένει από όλα αυτά, είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί. Ναι, θα μου πείτε, και θα ρωτήσετε, πώς ο αδύναμος Δαβίδ νίκησε τον πανίσχυρο Γολιάθ; Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει αυτή την έκβαση της μονομαχίας; Ας πούμε κανείς. Εφόσον όμως νίκησε ο αδύναμος Δαβίδ, και εφόσον η νίκη αναδεικνύει τον ισχυρότερο, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε κάποια πράγματα: ο Δαβίδ ήταν ισχυρότερος – νομίζουμε ότι δεν ήταν: ήταν! Πώς; Μα με τον τρόπο που νίκησε: με ένα εκηβόλο όπλο, με τη σφεντόνα! Ισχυρότερος αναδεικνύεται αυτός που μπορεί να σκοτώσει πρώτος, δηλαδή από μακριά, πιο μακριά από τον αντίπαλο. Η σφεντόνα, το ριπτόμενο δόρυ και το βέλος του τόξου έγιναν πυροβόλο κανόνι και μετά διηπειρωτικός πύραυλος με πυρηνικές κεφαλές!
ΤΟ ερώτημα “ποιος θα νικήσει στον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία μεταξύ Ρωσίας (ρωσικού στρατού) και Δύσης (ουκρανικού στρατού με όπλα της Δύσης) και στον πόλεμο μεταξύ του Ισραηλινού κράτους και στρατού και των πολεμιστών της Χαμάς” μπορεί να διατυπωθεί, σύμφωνα με όσα εκθέσαμε παραπάνω, ως εξής: ποιος από τους δύο αντιπάλους θα ξεμείνει από πολεμιστές, πολεμοφόδια, τροφή, φάρμακα και ενέργεια, ποιος μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός μακράς διάρκειας πολέμου; Η Ρωσία ή η Δύση; Το Ισραήλ ή η Χαμάς; Ας υποθέσουμε ότι κανένας από τους δύο δεν θα ξεμείνει λόγω της σύμπραξης συμμάχων και της αρωγής που θα εξασφαλίσει από αυτούς. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει το ενδεχόμενο ο πόλεμος και να επεκταθεί και να κλιμακωθεί. Τώρα όμως ένα άλλο ερώτημα εγείρεται: ποιος θα εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη βοήθεια και, το σημαντικότερο, ποιος είναι πιο αποφασισμένος να κλιμακώσει την διεξαγωγή του πολέμου, δηλαδή, να χρησιμοποιήσει όπλα μεγαλύτερης καταστροφικότητας και εξοντωτικότητας; Ποιος είναι πιο αποφασισμένος να νικήσει, ποιος είναι πιο αποφασισμένος να παραβεί κάθε περιορισμό του Διεθνούς Δικαίου και της Ηθικής; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα αναδείξουν τον νικητή στα πεδία της Ουκρανίας και της Γάζας και νότιου Ισραήλ. Είναι οι απαντήσεις που εγώ διατυπώνω και δέχομαι, χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη, ότι ενδέχεται να κάνω λάθος. Εάν κάνω λάθος, θα σας πω, καλά μου φιλαράκια, έκανα λάθος, δεν θα ντραπώ. Και αρχίζω να σκέφτομαι γιατί έκανα λάθος, τι δεν έλαβα υπ΄ όψει μου, τι δεν σκέφτηκα, τι σκέφτηκα με λάθος τρόπο. Αυτό θα πρέπει να κάνεις όποιος και όποια κάνει λάθος. Κι αν θέλει να μάθει, θα πρέπει να κατανοήσει πώς κάποιος άλλος σκέφτηκε σωστά και διατύπωσε εύλογες εικασίες που επιβεβαιώθηκαν.
ΩΣ προς τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, προς το παρόν νικητής είναι το ρωσικό κράτος και ο ρωσικός στρατός. Η Ουκρανία ξεμένει και θα ξεμείνει ακόμα περισσότερο από πολεμιστές, πολεμοφόδια, τροφή, φάρμακα και ενέργεια· όσο πιο γρήγορα ξεμείνει, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος: εικάζω ότι αυτό θα συμβεί τέλη του 2024, ας μου επιτραπεί να προσθέσω άλλο ένα εξάμηνο (Ιούνιος 2025)· το μεγαλύτερο μέρος των χωρών του πλανήτη, των πολυπληθέστερων και μεταξύ των ισχυρότερων, συμμαχεί με τη Ρωσία· εάν η Δύση κλιμακώσει τον πόλεμο με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, η Ρωσία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα. Και επειδή η Δύση έχει κατανοήσει ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει, το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στον πόλεμο. Η Ρωσία νικά, θα νικήσει.
ΚΑΙ το Ισραήλ θα νικήσει, ο στρατός δηλαδή, το κράτος. Εάν μαζί τους ταχθεί ένα μέρος ή και η πλειονότητα του πληθυσμού, θα νικήσει και ο πληθυσμός. Η ζωή και η αναπαραγωγή της κοινωνίας της Γάζας εξαρτάται ολοκληρωτικά από την κοινωνία, την οικονομία του Ισραήλ. Στη Γάζα δεν παράγεται απολύτως τίποτα ενώ είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Φανταστείστε στο ένα έβδομο της έκτασης του νομού Κορινθίας να ζουν 2, 3 εκ. άνθρωποι! Η τροφή, τα φάρμακα, το νερό και η ενέργεια προέρχονται όλα από το Ισραήλ. Η εξάρτηση αυτή είναι μοιραία – το πρώτο που έκανε το Ισραήλ ήταν να σταματήσει την παροχή όλων αυτών των αναγκαίων για τη ζωή αγαθών. Η εξάρτηση αυτή εξασφαλίζει με απόλυτη βεβαιότητα τη νίκη στο Ισραήλ. Θα μου πείτε ότι το σταμάτημα της παροχής αυτών των αγαθών παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της διεξαγωγής του πολέμου. Ας εγκαταλείψουμε τις αυταπάτες – όταν γίνεται πόλεμος και επιδιώκεται η νίκη, όλα αυτά πετάγονται στα σκουπίδια και από τους δύο αντιπάλους. Η σφαγή αμάχων από τη Χαμάς είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου: εάν ένας κανόνας παραβιαστεί, παραβιάζονται όλοι, και από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.
ΕΚΤΟΣ από την τροφή, τα φάρμακα, το νερό και την ενέργεια, η Χαμάς και όσοι και όσες πολεμούν υπό τις διαταγές της θα ξεμείνουν και από πολεμοφόδια. Τα πολεμοφόδια μπορείς να τα βρεις σε καιρό ειρήνης, όχι όμως και κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο οποίος παίρνει αρχικά τη μορφή της πολιορκίας: ούτε μύγα θα περάσει. Όσα πολεμοφόδια (βλήματα, από σφαίρες μέχρι όλμους και ρουκέτες) και να έχει η Χαμάς, σε λίγες μέρες (σε λίγες βδομάδες) θα ξεμείνει, θα περιέλθει στην κατάσταση του άοπλου, της πλήρους αδυναμίας. Τότε, θα σηκώσει ψηλά τα χέρια και θα παραδοθεί άνευ όρων. Μέχρι να γίνει αυτό, σε λίγες μέρες ή σε λίγες βδομάδες, θα υπάρξει μία βέβαιη και μία πιθανή εξέλιξη.
Η βέβαιη είναι η καταστροφή όσο γίνεται περισσότερων κοινόχρηστων και κοινωφελών υποδομών και κατοικιών και η εξόντωση όσο γίνεται περισσότερων Αράβων με ανηλεείς χωρίς διακοπή βομβαρδισμούς από τον αέρα και από το έδαφος και με τη χερσαία επίθεση που θα αρχίσει σε λίγες ώρες: τα τανκς και οι θωρακισμένες μπουλντόζες θα κατεδαφίζουν και θα ισοπεδώνουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, θα κινούνται πάνω σε ερείπια και θα σκοτώνουν ό,τι κινείται. Η πιθανή εξέλιξη είναι η επέκταση και η κλιμάκωση του πολέμου με το χτύπημα αμερικάνικων και ευρωπαϊκών στόχων από τους συμμάχους και φίλους της Χαμάς και των Αράβων της Παλαιστίνης – του Ιράν, της Συρίας, του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας. Για να προλάβουν αυτή την εξέλιξη, ο ισραηλινός στρατός μετά από λίγες μέρες θα σταματήσει την επέλαση, την καταστροφή και την εξόντωση και θα περιοριστεί στην πολιορκία και στο σταμάτημα της παροχής των αναγκαίων αγαθών. Εάν παρ΄όλα αυτά ο πόλεμος επεκταθεί και το Ισραήλ βρεθεί σε δύσκολη θέση, να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα. Δεν θα διστάσει.
ΟΠΩΣ δεν θα διστάσει και η Ρωσία, όπως έχουμε εικάσει. Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι απλά πιθανό – πρόκειται περί βεβαιότητας, εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί. Αλλά δεν θα κλιμακωθεί. Η Δύση δεν θα στείλει νατοϊκά στρατεύματα στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία ούτε και θα εφοδιάσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αφού δεν θα κλιμακώσει τον πόλεμο, θα τον χάσει, θα ηττηθεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι σύμμαχοι και οι φίλοι της Χαμάς δεν θα επεκτείνουν και δεν θα κλιμακώσουν τον πόλεμο, κατά συνέπεια, η Χαμάς θα ηττηθεί. Το Ισραήλ θα νικήσει.
ΜΕΤΑ τη νίκη και την ήττα έρχονται και οι συνέπειες – και για τους νικητές και για τους ηττημένους. Αυτή η διάσταση όμως είναι μια άλλη ιστορία – θα την αφηγηθούμε κάποιο άλλο πρωινό. Ας τελειώσει πρώτα ο πόλεμος, ας δούμε ποιος θα νικήσει και βλέπουμε.
Σχολιάστε ελεύθερα!