in Κυριαρχική

ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απαγορεύεται αυστηρά: η γεωγραφία, η κοινωνία, ο πόλεμος και η ιδεολογία του χάρτη

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΟΣΟ η καπιταλιστική Δύση πολιορκεί τη Ρωσία και τη Σιβηρία, ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απαγορεύεται αυστηρά: αυτό είναι το δόγμα Τρούμαν, το οποίο οι άρχουσες τάξεις, οι αστικές τάξεις, οι καπιταλιστές της Τουρκίας και της Ελλάδας αποδέχονται σιωπηλά και αδιαμαρτύρητα. Υπάρχει όμως ένας ακόμα λόγος που δεν θα γίνει πόλεμος –  θα τον εκθέσω παρακάτω, όπως και τα επιχειρήματά μου βεβαίως. Ναι, αλλά πως να εξηγήσουμε την εχθρότητα που υπάρχει ή καλλιεργείται σχεδόν καθημερινά μεταξύ των δύο χωρών, των δύο λαών;

ΘΑ απαντήσω ευθέως και απλά και στη συνέχεια θα παραθέσω τα επιχειρήματά μου: η εχθρότητα καλλιεργείται παντοιοτρόπως αφενός για να αποτραπεί το ενδεχόμενο της πύκνωσης των επαφών μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων που ζουν κοντά, στα νησιά του Αιγαίου και τα μικρασιατικά παράλια και  μεταξύ αυτών που κατοικούν ένθεν κακείθεν του ποταμού Έβρου και αφετέρου για να αναπαραχθεί και να διαιωνισθεί ο ελληνικός και ο τουρκικός εθνικισμός και σωβινισμός.

ΑΣ δούμε πρώτα την γεωγραφία και πως σχετίζεται με αυτήν αναπόφευκτα και αναπότρεπτα η κοινωνία. Θα γνωρίζετε ότι οι εμπορικές, ιατρικές, ψυχαγωγικές, επαγγελματικές, ερωτικές και άλλες σχέσεις των κατοίκων νησιών του Αιγαίου με τους κατοίκους των μικρασιατικών παραλίων είναι πολλές. Εάν ζούσαμε στο Καστελόριζο και έπρεπε να κάνουμε μια επείγουσα επέμβαση, όσο εθνικιστής και χρυσαυγίτης να είσαι,  θα αναγκαστείς, εάν δεν προτιμήσεις, να πας στα απέναντι μικρασιατικά παράλια μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας παρά να περιμένεις ώρες να πας Ρόδο ή Αθήνα. Εάν είσαι ταβερνιάρης στη Σάμο ή στην Κω δεν θα αγοράσεις ντομάτες από τη Λαχαναγορά της Αθήνας αλλά από την λαχαναγορά κάποιας τουρκικής πόλης –  γρήγορα και φτηνά. Εάν χρειάζεσαι άμεσα κάποιο ανταλλακτικό για το τρακτέρ σου ή το αυτοκίνητό σου και ζεις σε χωριό του βόρειου Έβρου, θα πας στην Ανδριανούπολη και μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας θα το βρεις, γρήγορα και φτηνά, δεν θα περιμένεις μέρες!

ΟΙ σχέσεις αυτές έχουν πυκνώσει τα τελευταία χρόνια –  δέκα, είκοσι χρόνια. Πριν ήταν πιο αραιές, με το λαθρεμπόριο να είναι το κανονικό καθεστώς. Είναι σαφές ότι δυναμώνει η τάση της πύκνωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου. Όσο όμως και να δυναμώνει, υπάρχουν κάποια όρια που δεν γίνεται να ξεπεραστούν, όχι γιατί είναι ανυπέρβλητα αντικειμενικά αλλά γιατί δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Το μεγαλύτερο ζόρι το τραβάει η ελληνική πλευρά, γιατί η τουρκική θέλει και παραθέλει να πυκνώνουν οι επαφές απεριόριστα. Γιατί ο ένας δεν θέλει και ο άλλος φλέγεται από επιθυμία;

ΕΙΝΑΙ η γεωγραφία, φίλες και φίλοι. Εάν οι σχέσεις πυκνώσουν απεριόριστα, η  οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών του Αιγαίου κυρίως θα σχετιστεί τόσο πολύ με αυτήν των μικρασιατικών παραλίων ώστε θα αποτελέσουν μια οικονομική και κοινωνική ενότητα, ακριβώς λόγω της εγγύτητας, της γειτνίασης. Οι Έλληνες έμποροι και καπιταλιστές θα χάσουν πελάτες, τους οποίους θα κερδίσουν οι Τούρκοι! Το ελληνικό Κράτος είναι υποχρεωμένο να καλλιεργεί την εχθρότητα και να εμφανίζει καθημερινά στις τηλεοράσεις τους Τούρκους ως απειλή για την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτές οι υπερβάσεις του εναέριου χώρου μας τι πλάκα που έχουν! Δεν μας λένε όμως ότι οι Έλληνες και οι Τούρκοι πιλότοι παίζουν οι μπαγάσηδες με τα αεροπλανάκια τους και ότι γνωρίζονται αφού επικοινωνούν  –  να μην σας πω ότι μπορεί να πίνουν και ρακές μαζί!  Και ότι κατά τη διάρκεια του εναέριου παιχνιδιού και τα ελληνικά και τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη υπερβαίνουν τους εναέριους χώρους με τη ίδια συχνότητα και την ίδια φυσικότητα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ λοιπόν, λόγω γεωγραφίας, οι Έλληνες επιχειρηματίες μειονεκτούν, είναι σαφέστατο. Μειονεκτούν όμως και οι στρατηγοί. Κι αυτό είναι σαφές και θα δούμε αμέσως γιατί. Εάν, λέω εάν, γίνει ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι Τούρκοι θα πάρουν τα νησιά μέσα σε λίγες μέρες, να μη πω ώρες,  και θα μπορέσουν να τα κρατήσουν λόγω της εγγύτητας . Δεν χρειάζεται να είσαι τελειόφοιτος κάποιας Ανωτάτης Στρατιωτικής Σχολής για να το αντιληφθείς. Αυτός είναι ο λόγος που ένας πόλεμος Τουρκίας –  Ελλάδας θα κριθεί στον Έβρο και αυτός είναι ο λόγος που όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις του ελληνικού Κράτους βρίσκονται εκεί. Εάν προχωρήσουμε εμείς μαι κατακτήσουμε ένα μέρος της ανατολικής Θράκης, που δεν νομίζω, θα το ανταλλάξουμε, ας πούμε, με τα νησιά, και θα επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Εκτός εάν θελήσουμε να κρατήσουμε τις εύφορες μεγάλες πεδιάδες της ανατολικής Θράκης και τους δώσουμε τα άγονα νησιά. Όσο για τους κατοίκους των νησιών, ποιος τους γαμάει αυτούς! Εάν προχωρήσουν οι Τούρκοι, θα χάσουμε και τα νησιά και ένα μέρος της Θράκης –  πόσο θα είναι αυτό δεν ξέρουμε, γιατί απλά δεν ξέρουμε που θα σταματήσουν!

ΤΟ ελληνικόν Κράτος δεν θα πάρει ποτέ την πρωτοβουλία να επιτεθεί κατά της Τουρκίας! Γνωρίζει πολύ καλά ότι θα χάσει σίγουρα τα νησιά και ίσως και τη Θράκη –  επαναλαμβάνω, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας των νησιών με τα μικρασιατικά παράλια. Η εδαφική ακεραιότητα της ελληνικής επικράτειας θα ακρωτηριαστεί αλλά για τους καπιταλιστές και τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες ο ακρωτηριασμός αυτός είναι ταυτόσημος με την απώλεια πελατών και καταναλωτών –  ποια πατρίδα, ξέρουν οι καπιταλιστές από πατρίδα! Ο τουρκικός στρατός γνωρίζει από πόλεμο, είναι ετοιμοπόλεμος, ο ελληνικός δεν είναι –  οι Έλληνες αξιωματικοί είναι καραβανάδες δημόσιοι υπάλληλοι που το μόνο που θέλουν είναι ο μισθός τους και το αραλίκι τους.

ΟΥΤΕ όμως και το τουρκικόν Κράτος θέλει πόλεμο! Όσο θα πυκνώνουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών, κάτι που το τουρκικό Κράτος συνεχώς ενθαρρύνει και προωθεί με πολλούς τρόπους, τόσο πιο πολύ θα γίνονται ‘δικά του’ τα νησιά. Κι αν κάτι είναι ουσιαστικά δικό σου, γιατί να το κάνεις και τυπικά; Δεν υπάρχει κανένας λόγος.

ΤΟ ελληνικό Κράτος διαμαρτύρεται για την τουρκική απειλή γιατί μειονεκτεί και αμύνεται. Αυτό που επιδιώκει μέσω της καλλιέργειας της εχθρότητας είναι η αποτροπή της περαιτέρω πύκνωσης των σχέσεων των κατοίκων των νησιών με τα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Πρόκειται για μάταιη προσπάθεια. Η υπάρχουσα τάση της αύξησης της πύκνωσης των σχέσεων θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Εάν μάλιστα μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε η ενσωμάτωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των νησιών με αυτήν των απέναντι παραλίων θα ολοκληρωθεί πλήρως και απολύτως.

ΑΣ δούμε τώρα πως οι πολιτικοί χάρτες της περιοχής συμβάλλουν στην καλλιέργεια και αναπαραγωγή της εχθρότητας και της προβαλλόμενης απειλής. Διότι, φίλες και φίλοι, οι πολιτικοί χάρτες δεν αναπαριστάνουν κάποια πραγματικότητα αλλά διαμορφώνουν και επιβάλλουν μία άλλη. Βλέπουμε την Τουρκία με κίτρινο, ας πούμε,  χρώμα, την Ελλάδα με κόκκινο και ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια απέναντι μια χοντρή, μαύρη διακεκομμένη γραμμή που αναπαριστάνει τα σύνορα. Άλλο το κίτρινο χρώμα, άλλο το κόκκινο, έτσι δεν είναι;  Άρα; Άρα, άλλο η Ελλάδα, άλλο η Τουρκία! Δεν υπάρχει καμία σχέση και καμία επαφή μεταξύ τους, μας λένε τα χρώματα! Να ποια πραγματικότητα διαμορφώνει και επιβάλλει ο πολιτικός χάρτης. Αλλά αυτό όμως δεν είναι πραγματικότητα, όπως είδαμε, αλλά ιδεολογία και άμυνα και φόβος. Και φυσικά μεταξύ νησιών και μικρασιατικών παραλίων δεν υπάρχει κανένα σύνορο μόνο η θάλασσα που χωρίζει και ενώνει τις δύο περιοχές. Όχι η θάλασσα, ο πόντος, η αρχική σημασία του οποίου είναι πέρασμα που ενώνει –  pons, pontis στα λατινικά είναι η γέφυρα!

Εμφιαλώνω τη μπίρα σήμερα, γύρω στα 55 μπουκάλια. Θα κάψω το φούρνο για να ψήσω τα καυτερά πιπέρια –  για μπούκοβο, απαραίτητο! Ο Παύλος θα κάνει κοπάνα σήμερα και θα πάμε για κάστανα στο βουνό, να στείλουμε στη Χριστίνα και στον Θόδωρα.

Σχολιάστε ελεύθερα!

  1. Θα συμφωνήσω σε όλα, εκτός του ότι ο τουρκικός στρατός είναι ετοιμοπόλεμος. Ήταν, δεν είναι, καθώς πλέον δεν υπάρχει η παραμικρή εμπιστοσύνη μεταξύ στρατού και πολιτικής ηγεσίας. Και θα πάρει αρκετά χρόνια για ν’ αλλάξει αυτό…

  2. Eκπλητκικό. Οι τελευταίες τρεις σειρές πού κολλάνε όμως;

  3. Παρακαλώ τον διαχειριστή να μαζέψει τα σκουπίδια!
    Είναι θέμα σεβασμού προς τους ανθρώπους που κάνουν τον κόπο να σας διαβάζουν και να γραφουν στο μπλοκ σας.

  4. Το έκανα ήδη, σε ευχαριστώ, παράκοσμε. Δεν γίνεται να έχω συνεχώς τον υπολογιστή ανοιχτό. Δεν μπορείς να φανταστείς τι τραβάω. Σκέφτομαι να προτείνω σε φίλους και φίλες να καταργήσουμε τα σχόλια.