φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα
ΤΟ σημερινό σημείωμα το αφιερώνω στους νέους αναγνώστες και τις νέες αναγνώστριες που επισκέπτονται τη Σχολή.
ΤΙ μπορεί να κάνει ένας, λόγου χάριν, γαλακτοβιομήχανος για να αυξήσει τα κέρδη του;
ΥΠΑΡΧΟΥΝ πέντε τρόποι, φίλες και φίλοι. Ας τους δούμε απλά και συνοπτικά και μετά θα αντιληφθούμε ότι οι έννοιες μνημόνιο, πρόγραμμα και επιτυχία κατανοούνται χωρίς ψευσδαισθήσεις και αυταπάτες.
Ο πρώτος τρόπος είναι να μειωθούν οι μισθοί και τα μεροκάματα των εργαζομένων. Μειώθηκαν οι μισθοί και τα μεροκάματα από το 2010, από το πρώτο μνημόνιο, μέχρι σήμερα; Μειώθηκαν, φίλες και φίλοι, από 30 έως 50% και θα μειωθούν κι άλλο. Τη θέλει τη μείωση των μισθών και των μεροκάματων οι γαλακτοβιομήχανός μας; Ασφαλώς και τη θέλει! Όλοι οι βιομήχανοι, όλοι οι καπιταλιστές τη θέλουν. Μα, θα αναρωτηθείτε: Εάν μειωθούν ο μισθοί και τα μεροκάματα, δεν θα μειωθούν οι πωλήσεις; Όχι, φίλες και φίλοι, δεν θα μειωθούν οι πωλήσεις αλλά θα αυξηθούν! Θα το δούμε στον τρίτο τρόπο.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να αυξηθεί ο χρόνος εργασίας που δεν αμείβεται. Έχει αυξηθεί αυτός ο χρόνος εργασίας από το 2010; Εάν έχει αυξηθεί, λέει! Και θα αυξηθεί κι άλλο! Προσλαμβάνεσαι για τετράωρο και εργάζεσαι για εξάωρο – αυτές τις δύο ώρες δεν τις πληρώνεσαι. Το τι έχω τραβήξει στην οικοδομή δεν λέγεται. Την ώρα που ήταν να σχολάσουμε, στις τρεις και μισή, τότε ερχόταν η πρέσα να ρίξουμε μπετό. Χιλιάδες ώρες απλήρωτες! Όταν δουλεύουμε και δεν πληρωνόμαστε, αυτά που έπρεπε να μας δώσει είναι καθαρά κέρδη στη τσέπη του Κυρίου μας αφεντικού.
Ο τρίτος τρόπος είναι να αυξηθούν οι πωλήσεις. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μόνο εάν κλείσουν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συσκευάζουν γάλα και παράγουν γιαούρτι κι άλλα προϊόντα γάλακτος. Με την μείωση του μισθού και την αύξηση του χρόνου εργασίας, με τις Τράπεζες πίσω του, ο γαλακτοβιομήχανος μπορεί να μειώσει (προσωρινά και ευκαιριακά) τις τιμές του κι έτσι θα καταφέρει να κλείσει όλες τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Κλείνουν οι μικρομεσαίες παραγωγικές, μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις; Κλείνουν, φίλες και φίλοι, αλλά το μεγαλύτερο μέρος δεν έχει κλείσει ακόμα. Η σχεδόν ολοσχερής εξαφάνιση των μικρομεσαίων θα γίνει τη δεκαετία 2020-2030.
Ο τέταρτος τρόπος είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Πολλοί μικρομεσαίοι είναι πολύ πιο μπροστά, τις έχουν καταργήσει, ολικώς ή μερικώς (ανασφάλιστη, μαύρη εργασία). Για να μειωθούν όμως οι εργοδοτικές εισφορές πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις. Αυτή είναι η δουλειά του Κράτους. Έχουν μειωθεί οι συντάξεις; Εάν έχουν μειωθεί, λέει! Και θα μειωθούν κι άλλο, είναι βεβαιότατον. Έχουν μειωθεί οι εργοδοτικές εισφορές; Έχουν μειωθεί και θα μειωθούν κι άλλο. Όσες λιγότερες εργοδοτικές εισφορές καταβάλλει ο γαλακτοβιομήχανός μας, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη. Κατά τη δεκαετία 2020-2030 το ύψος της πλειονότητας των συντάξεων (80%) θα κυμαίνεται μεταξύ 350 και 550 εβρών.
Ο πέμπτος τρόπος είναι η μείωση των φόρων που καταβάλλει ο γαλακτοβιομήχανός μας. Όσους λιγότερους φόρους καταβάλλει, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη του. Έχουν μειωθεί οι φόροι του Κεφαλαίου; Μειώνονται συνεχώς και διαρκώς από το 1974! Και θα μειωθούν κι άλλο!Για να μειωθούν κι άλλο οι φόροι των βιομηχάνων καπιταλιστών, θα πρέπει αφενός να αυξηθούν τα έσοδα του Κράτους από άλλες πηγές και αφετέρου να μειωθούν οι δαπάνες του. Αυτά έχουν γίνει αλλά έχουμε πολύ τραχανά και απλώσουμε ακόμα, όπως λέει και το τσιράκι του Αλαφούζου, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου. Και τα έσοδα του Κράτους από άλλες πηγές θα αυξηθούν κι άλλο και οι δαπάνες του θα μειωθούν κι άλλο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιές είναι οι άλλες πηγές: ΕΝΦΙΑ, έμμεσοι φόροι, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα, εξαγορές ποινών και άλλα πολλά. Ως προς τις δαπάνες, έχει μειωθεί ο αριθμός κρατικών υπαλλήλων, πέντε φεύγουν, ένας προσλαμβάνεται, κατά συνέπεια, θα μειωθεί κι άλλο, χωρίς να γίνουν μαζικές απολύσεις, αν και αυτές δεν αποκλείονται, ειδικά στα ΥΤπουργεία. Είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί ο μισθός των κρατικών υπαλλήλων. Με την αύξηση των εσόδων και τη μείωση δαπανών μπορεί τώρα να κάνει την πολυαναμενόμενη δαπάνη – το ελάχιστο εγγυμένο εισόδημα,το εισόδημα αλληλεγγύης, όπως το λέει ο Πάριζα.
ΑΥΤΟΙ είναι, φίλες και φίλοι, οι πέντε τρόποι με τους οποίους ο γαλακτοβιομήχανός μας, οι καπιταλιστές Κύριοί μας, επιχειρεί να αυξήσει τα κέρδη του. Τα έχει αυξήσει; Ασφαλώς και τα έχει αυξήσει, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Αυτο μας λένε οι ετήσιες αναφορές του ICAP. Υπάρχουν όμως κι άλλα περιθώρια αύξησης! Αυτά θα εξαντληθούν όταν πραγματοποιηθούν όλα αυτά που έχου υπογραμμίσει με έντονα μαύρα γράμματα. ‘Εχουν γίνει πολλά αλλά μένει να γίνουν κι άλλα. Θα μειωθεί και άλλο ο μισθός, θα αυξηθεί κι άλλο ο απλήρωτος χρόνος εργασίας, θα κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άρα θα αυξηθούν οι πωλήσεις, θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές και θα μειωθούν και οι φόροι. Γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές σε ποιο επίπεδο θα σταθεροποιηθούν όλοι αυτοί οι αριθμοί. Το επιδιωκόμενο και προσδοκώμενο επίπεδο των εν λόγω αριθμών είναι αυτό που ονομάζουμε πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία όταν φτάσουμε σε αυτούς τους αριθμούς.
ΑΥΤΟ δεν θα μπορούσε κατά κανένα τρόπο να γίνει άπαξ και αιφνίδια και δια παντός και για όλα μαζί – θα έβγαιναν οι καραμπίνες. Έπρεπε να γίνει σταδιακά και αποσπασματικά. Κι αυτό έγινε, κι αυτό θα συνεχίζεται να γίνει, εκτός εάν. . . Το κάθε στάδιο υλοποίησης των επιθυμητών και επιδιωκόμενων στόχων του προγράμματος το ονομάζουμε μνημόνιο και δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καπιταλιστική επίθεση κατά των εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Η τέταρτη επίθεση, το τέταρτο μνημόνιο είναι ante portas. Θα υπάρξει και πέμπτη; Ασφαλώς και θα υπάρξει, εάν δεν υλοποιηθούν οι επιδιωκόμενοι στρατηγικοί στόχοι της. Και έκτη θα υπάρξει. Θα υπάρξουν τόσες όσες χρειαστεί για να βγει το πρόγραμμα. Εάν υπάρξει θέμα χρόνου, η επίθεση ενδέχεται να επιταχυνθεί με μια μικράς διάρκειας έξοδο από την Ευρωζώνη, από το εβρό, με ταχεία συρρίκνωση του Κράτους και με ταχύτατη εξόντωση των μικρομεσαίων.
Σχολιάστε ελεύθερα!