Η σύνοψη της Ιλιάδας που παραθέτω είναι η συγκόλληση των τίτλων των σκηνών όλων των ραψωδιών της Ιλιάδας όπως διατυπώθηκαν από τους ομηριστές του εξάτομου ερμηνευτικού υπομνήματος (The Iliad: A Commentary) του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που εκδόθηκε το 1985 και μεταφράστηκε (Ηλίας Τσιριγκάκης· επιμέλεια: Δανιήλ Ιακώβ, Αντώνης Ρεγκάκος) στην ελληνική το 2003, από τις εκδόσεις University Studio Press (Θεσσαλονίκη). Οι ομηριστές του ερμηνευτικού υπομνήματος είναι: ραψωδίες Α – Θ, ο Gregory S. Kirk (Γκρέγκορι Κερκ)· Ι – Μ, ο Bryan Hainsworth (Μπράιαν Χένσγουέρθ)· Ν – Π, ο Richard Janko (Ρίτσαρντ Γιάνκο)· Ρ – Υ, ο Mark Edwards (Μαρκ Έντουαρτς)· Φ – Ω, ο Nicholas Richardson (Νίκολας Ρίτσαρντσον).
Οι τίτλοι των ραψωδιών είναι οι τίτλοι των αλεξανδρινών γραμματικών· ο αριθμός μέσα στην παρένθεση που ακολουθεί είναι ο αριθμός των στίχων της ραψωδίας .
Α. Λοιμός. Μῆνις (611)
1-7 Προοίμιο: επίκληση της Μούσας και προσδιορισμός του θέματος του ποιητή – Η μῆνις του Αχιλλέα και οι ολέθριες συνέπειές της.
8-21 Μετάβαση στην κυρίως αφήγηση και παράκληση του ιερέα Χρύση προς τον Αγαμέμνονα να του επιστρέψει την κόρη του Χρυσηίδα.
22-42 Η προσβλητική απάντηση του Αγαμέμνονα, η αναχώρηση του Χρύση και η προσευχή του στον Απόλλωνα για εκδίκηση.
43-52 Ο Απόλλωνας στέλνει λοιμό στον στρατό των Αχαιών.
53-120 Σύγκληση της συνέλευσης και πυροδότηση της διαμάχης μεταξύ Αχιλλέα και Αγαμέμνονα.
121-187 Η σύγκρουση κορυφώνεται: ο Αχιλλέας απειλεί να επιστρέψει στην Ελλάδα και ο Αγαμέμνονας να πάρει τη Βρισηίδα.
188-222 Ο Αχιλλέας σκέφτεται να σκοτώσει τον Αγαμέμνονα επί τόπου, αλλά παρεμβαίνει η Αθηνά και τον μεταπείθει.
223-305 Η συνέχεια της διαμάχης· η αποτυχημένη συμφιλιωτική προσπάθεια του Νέστορα και το τέλος της συνέλευσης.
306-348 Οι Αχαιοί στέλνουν τη Χρυσηίδα με πλοίο στην πατρίδα της, ενώ κήρυκες του Αγαμέμνονα παραλαμβάνουν την Βρισηίδα από τη σκηνή του Αχιλλέα.
349-430 Ο Αχιλλέας καλεί τη μητέρα του, τη θαλάσσια θεά Θέτιδα, να τον βοηθήσει να πάρει εκδίκηση για την προσβολή που υπέστη· εκείνη του υπόσχεται ότι θα ζητήσει από τον Δία να ευνοήσει τους Τρώες.
431-487 Ο Οδυσσέας παραδίδει τη Χρυσηίδα στον πατέρα της και μετά τον εξευμενισμό του Απόλλωνα με προσευχή και θυσία επιστρέφει με το καράβι του στο στρατόπεδο των Αχαιών κοντά στην Τροία.
488-492 Ο Αχιλλέας έχει αποχωρήσει από τη μάχη και κάθεται θυμωμένος κοντά στα πλοία.
493-611 Η Θέτιδα επισκέπτεται στον Όλυμπο τον Δία, ο οποίος απρόθυμα ικανοποιεί το αίτημά της και δέχεται γι’ αυτόν τον λόγο τις επικρίσεις της Ήρας. Παρεμβαίνει ο Ήφαιστος και έτσι η μέρα τελειώνει με φαγητό και μουσική.
Β. Ὄνειρος. Διάπειρα. Νηῶν Κατάλογος (877)
1-34 Ο Δίας δεν μπορεί να κοιμηθεί· καλεί τον ολέθριο Όνειρο και τον προστάζει να παρουσιαστεί στον Αγαμέμνονα και να τον συμβουλεύσει να επιτεθεί στους Τρώες χωρίς καθυστέρηση. Ο Όνειρος εμφανίζεται πάνω από το κεφάλι του Αγαμέμνονα, ενώ εκείνος κοιμάται, και με τη μορφή του Νέστορα του μεταφέρει το μήνυμα του Δία.
35-83 Ο Αγαμέμνονας ξυπνά και περιγράφει το όνειρό του στους υπόλοιπους αρχηγούς. Προτίθεται να ετοιμαστεί για να εξαπολύσει γενική επίθεση εναντίον της Τροίας, ύστερα από μια αρχική δοκιμή του ηθικού του στρατεύματος, ενώ ο Νέστορας εκφράζει με επιφυλακτικότητα τη σύμφωνη γνώμη του.
84-210 Ο Αγαμέμνονας απευθύνεται στους συγκεντρωμένους στρατιώτες και σύμφωνα με το σχέδιό του προτείνει την επιστροφή στην πατρίδα για να δοκιμάσει το ηθικό τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Αχαιοί ορμούν προς τα πλοία, ενώ η Αθηνά παροτρύνει τον Οδυσσέα να τους συγκρατήσει και να τους πείσει να επιστρέψουν στη συνέλευση.
211-393 Οι στρατιώτες λαμβάνουν και πάλι τις θέσεις τους στη συνέλευση, με εξαίρεση τον Θερσίτη που στρέφεται εναντίον των αρχηγών και επαναλαμβάνει την έκκληση για υποχώρηση. Τιμωρείται από τον Οδυσσέα, ο οποίος αποκαθιστά το ηθικό του στρατεύματος μ’ έναν μακροσκελή λόγο, τον οποίο διαδέχονται άλλοι εκφωνούμενοι από τον Νέστορα και τον Αγαμέμνονα.
394-484 Οι στρατιώτες επιστρέφουν στα πλοία και ετοιμάζουν ένα γεύμα πριν από τη μάχη· οι πολέμαρχοι γευματίζουν μαζί με τον Αγαμέμνονα, ο οποίος θυσιάζει ένα βόδι. Ύστερα οι κήρυκες δίνουν το σύνθημα για τις προετοιμασίες· μια απαράμιλλη σειρά παρομοιώσεων αποδίδει την προέλαση του στρατεύματος στην πεδιάδα.
484-760 Ο ποιητής καλεί τις Μούσες να απαριθμήσουν, χρησιμοποιώντας τον ως μέσο, τους Αχαιούς αρχηγούς και τα καράβια τους. Πρόκειται για τον περίφημο Κατάλογο των Πλοίων, στον οποίο σε σχεδόν τετρακόσιους στίχους μνημονεύονται τα είκοσι εννέα τμήματα που συγκροτούσαν το στράτευμα, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών, των πόλεων και των πλοίων.
761- 779 Σύντομη απαρίθμηση, εν είδει παραρτήματος, των πολεμιστών και των αλόγων που διακρίθηκαν.
780-815 Ενώ οι Αχαιοί αναπτύσσονται, ο Δίας στέλνει την Ίριδα στους Τρώες, η οποία με τη μορφή του σκοπού Πολίτη αναγγέλλει την έφοδο μεγάλου στρατεύματος. Ο Έκτορας λύει τη συνέλευση, και οι τρωικές δυνάμεις βγαίνουν από την πόλη και παρατάσσονται στην πεδιάδα.
816-877 Κατάλογος των τρωικών και των συμμαχικών στρατευμάτων.
Γ. Τειχοσκοπία. Ἀλεξάνδρου καί Μενελάου Μονομαχία (461)
1-14 Οι δυο στρατοί προελαύνουν στην πεδιάδα.
15-120 Ο Πάρις-Αλέξανδρος φιλοτιμείται, ύστερα από παρέμβαση του Έκτορα, να μονομαχήσει με τον Μενέλαο για να λυθεί το ζήτημα. Οι δυο στρατοί χαίρονται ιδιαίτερα και κήρυκες αποστέλλονται για να φέρουν τον βασιλιά Πρίαμο, καθώς και ζώα για τη θυσία που θα επισφραγίσει τον όρκο.
121-160 Η Ίριδα μεταμφιεσμένη πληροφορεί την Ελένη για την επικείμενη μονομαχία, και η Ελένη σπεύδει στις Σκαιές Πύλες, όπου βρίσκει τον Πρίαμο και τους συμβούλους του να παρακολουθούν τη σκηνή.
161-244 Ο Πρίαμος καθίζει την Ελένη δίπλα του και της ζητά να ταυτίσει για χάρη του μερικούς από τους Αχαιούς αρχηγούς κάτω στην πεδιάδα. Έτσι και γίνεται, αλλά η Ελένη σταματά από θλίψη καθώς δεν μπορεί να διακρίνει τα αδέλφια ανάμεσά τους.
245-313 Κήρυκες συνοδευόμενοι από τον Πρίαμο και τον Αντήνορα φθάνουν από την Τροία στο πεδίο της μάχης μεταφέροντας σφάγια και κρασί για τη θυσία. Η θυσία με όρκο, που πρέπει να προηγηθεί της μονομαχίας, τελείται από τον Αγαμέμνονα και στη συνέχεια οι Τρώες γέροντες επιστρέφουν στην πόλη.
314-382 Ύστερα από πρόσθετες προετοιμασίες πραγματοποιείται η μονομαχία· ο Μενέλαος είναι ο νικητής, αλλά η Αφροδίτη αρπάζει τον Πάρη και τον μεταφέρει στην ασφάλεια του υπνοδωματίου του.
383-461 Η Ελένη, την οποία καλεί στην κρεβατοκάμαρά της η Αφροδίτη, προσπαθεί να αντισταθεί, αλλά, καθώς η θεά την εκφοβίζει, ενδίδει. Μέμφεται τον Πάρη, αλλά τελικά ξαπλώνει στο κρεβάτι μαζί του. Στο μεταξύ στο πεδίο της μάχης ο Αγαμέμνονας υποστηρίζει ότι νικητής αναδείχτηκε ο Μενέλαος.
Δ. Ἀγαμέμνονος ἐπιπώλησις (544)
1-84 Οι θεοί συνεδριάζουν· ο Δίας κακόβουλα συνιστά ειρήνευση μετά τη μονομαχία, ενώ η Ήρα και η Αθηνά είναι εξοργισμένες. Ο ύψιστος θεός συναινεί να κατέλθει η δεύτερη θεά στη γη, για να οργανώσει τη παραβίαση της ανακωχής.
85-219 Παρακινημένος από την Αθηνά ο Πάνδαρος τοξεύει τον Μενέλαο και τον τραυματίζει επιφανειακά. Ο Αγαμέμνονας είναι εξοργισμένος με την παραβίαση της ανακωχής και ανησυχεί για τον αδελφό του, αλλά ο Μενέλαος τον καθησυχάζει, ενώ καλείται ο Μαχάονας να φροντίσει την πληγή.
220-421 Στο μεταξύ οι τρωικές φάλαγγες πλησιάζουν, και οι Αχαιοί αρματώνονται και πάλι. Ο Αγαμέμνονας κινείται ανάμεσα στα εκστρατευτικά σώματα, επιθεωρώντας την ετοιμότητά τους και αποδίδοντας επαίνους και ψόγους στους αρχηγούς τους.
422-544 Οι δυο στρατοί αναπτύσσονται ο ένας εναντίον του άλλου, και επιτέλους αρχίζει η μάχη. Ύστερα από μια σύντομη γενική περιγραφή της μάχης, εικονογραφούνται οι πρώτες ατομικές αναμετρήσεις.
Ε. Διομήδους Ἀριστεία (909)
1-94 Η Αθηνά εμφυσά στον Διομήδη δύναμη και αυτοπεποίθηση, και ο ήρωας ξεκινά τη θριαμβευτική του πορεία νικώντας τους δυο γιους του Δάρητα. Άλλοι έξι αρχηγοί των Αχαιών, συμπεριλαμβανομένου του Αγαμέμνονα, σκοτώνουν ο καθένας έναν αντίπαλο, αλλά ο Διομήδης, σαν ποτάμι που ξεχειλίζει, αναγκάζει τους Τρώες να διασκορπιστούν.
95-165 Ο θρίαμβος του Διομήδη έχει και τις αποτυχίες του, καθώς ο Πάνδαρος χτυπώντας τον με βέλος τον ακινητοποιεί προσωρινά· ο Αχαιός ήρωας, όμως, προσεύχεται στην Αθηνά, η οποία τον ενισχύει και με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, οπότε και σκοτώνει τέσσερα ζευγάρια Τρώων το ένα μετά το άλλο.
166-240 Ο Αινείας αναζητά τον Πάνδαρο, για να αναχαιτίσει τον Διομήδη· ύστερα από μακρά συζήτηση, κατά την οποία ο Πάνδαρος θρηνεί την προηγούμενη ατυχία του, συμφωνούν να επιτεθούν από κοινού: ο Αινείας θα οδηγεί το άρμα και ο Πάνδαρος θα φέρει το δόρυ.
241-310 Καθώς ο Αινείας και ο Πάνδαρος πλησιάζουν με το άρμα τους, ο Σθένελος συμβουλεύει τον Διομήδη να υποχωρήσουν, πρόταση για την οποία επιπλήττεται. Στη συμπλοκή που ακολουθεί φονεύεται ο Πάνδαρος και τραυματίζεται βαριά ο Αινείας στην προσπάθειά του να προστατεύσει το νεκρό σώμα.
311-430 Ο Αινείας σώζεται από τον θάνατο χάρη στην Αφροδίτη, η οποία αναγνωρίζεται από τον Διομήδη και δέχεται την επίθεσή του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι· αφήνει τον γιο της να πέσει κάτω, αλλά τον προστατεύει ο Απόλλωνας. Με τη βοήθεια του Άρη αποσύρεται στον Όλυμπο και παραπονιέται στη μητέρα της, τη Διώνη, η οποία την καθησυχάζει παραθέτοντας ένα κατάλογο από επιθέσεις άλλων θνητών σε θεούς και θεραπεύει το τραύμα της, ενώ η Αθηνά και η Ήρα την ειρωνεύονται μιλώντας στον Δία.
431-518 Τώρα ο Διομήδης επιτίθεται στον Απόλλωνα, ο οποίος μεταφέρει τον τραυματισμένο Αινεία, και αποκρούεται. Ο θεός δημιουργεί ένα είδωλο του Αινεία, γύρω από το οποίο μάχονται οι δύο πλευρές, και προτρέπει τον Άρη να δώσει ένα τέλος στην παράφορη συμπεριφορά του Διομήδη. Ο Άρης υποκινεί την αντίσταση των Τρώων (όπως και ο Σαρπηδόνας επιπλήττοντας τον Έκτορα), και ο Απόλλωνας επαναφέρει στη δράση τον αληθινό Αινεία, αφότου βέβαια ο τελευταίος θεραπεύθηκε από τις θεές.
519-710 Η μάχη συνεχίζεται· παρά τις επιμέρους επιτυχίες τους οι Αχαιοί αναγκάζονται σιγά σιγά να υποχωρήσουν, καθώς ο Άρης συμπαρίσταται στους Τρώες. Ο Αγαμέμνονας, ο Αινείας, ο Μενέλαος, ο Αντίλοχος και ο Έκτορας σημειώνουν ο καθένας τους τον δικό του θρίαμβο· στη συνέχεια ο Τληπόλεμος φονεύεται από τον Σαρπηδόνα σε ένα μείζον επεισόδιο, και ο Έκτορας αποδεικνύεται ακόμη πιο επικίνδυνος.
711-834 Η Αθηνά και η Ήρα αποφασίζουν να αναχαιτίσουν τον Άρη· η Ήρα αναλαμβάνει την προετοιμασία των αλόγων και του άρματος, ενώ η Αθηνά φορά τα όπλα της. Παίρνουν την άδεια του Δία, προτού κατεβούν στο πεδίο της μάχης, όπου η Ήρα, μεταμορφωμένη, εμψυχώνει τους Αχαιούς, και η Αθηνά επιπλήττει τον Διομήδη και τον παροτρύνει να επιτεθεί στον Άρη.
835-909 Η Αθηνά ανεβαίνει μαζί με τον Διομήδη στο άρμα του και τον βοηθά να τραυματίσει τον Άρη, ο οποίος μουγκρίζοντας από τον πόνο κατευθύνεται βιαστικά προς τον Όλυμπο. Διαμαρτύρεται με πικρά λόγια στον Δία, ο οποίος, χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκειά του, τον θεραπεύει. Η Αθηνά και η Ήρα επιστρέφουν στον Όλυμπο, αφού έχουν εκτελέσει την αποστολή τους.
Ζ. Ἕκτορος καί Ἀνδρομάχης ὁμιλία (529)
1-72 Στο πεδίο της μάχης μένουν μόνοι τους οι θνητοί, και οι Αχαιοί, με τον Αίαντα και τον Διομήδη να κυριαρχούν, σημειώνουν αλλεπάλληλες επιτυχίες. Ο Μενέλαος λυπάται τον Άδρηστο, όμως μεταπείθεται από τον Αγαμέμνονα, ενώ η σκηνή τελειώνει με μία σύντομη παραίνεση του Νέστορα προς τα στρατεύματα.
73-118 Ο αδελφός του Έκτορα, ο Έλενος, παροτρύνει τον ίδιο και τον Αινεία να ανακόψουν την άτακτη φυγή των Τρώων· ο Έκτορας πρέπει να επιστρέψει στην Τροία και να παραγγείλει στην Εκάβη να οργανώσει επίσημες προσευχές για τη θεά Αθηνά στον ναό της. Τα στρατεύματα ανασυντάσσονται, και ο Έκτορας φεύγει για την Τροία.
119-236 Σε μια εκτενή παρέκβαση που καλύπτει χρονικά το διάστημα που ο Έκτορας επιστρέφει στην Τροία, ο Διομήδης συναντά τον Λύκιο Γλαύκο και δηλώνει πως δεν τον γνωρίζει ποιος είναι, κάτι που προκαλεί τη μακρά αφήγηση σχετικά με την καταγωγή του Γλαύκου από τον Σίσυφο, και ιδίως σχετικά με τα κατορθώματα του Βελλερεφόντη. Ο Διομήδης τον χαιρετίζει σαν “ξένο” λόγω των παππούδων τους, ενώ τελικά ανταλλάσσουν τα όπλα τους και συμφωνούν να αποφεύγουν ο ένας τον άλλον στις μελλοντικές μάχες.
237-311 Ο Έκτορας επιστρέφει στην Τροία, συνομιλεί με τη μητέρα του Εκάβη και της υποδεικνύει να οργανώσει την ικεσία στον ναό της Αθηνάς. Η ιέρεια Θεανώ ανοίγει τον ναό και απευθύνει τις προσευχές στη θεά (οι οποίες δεν εισακούονται).
312-368 Ενώ οι γυναίκες βρίσκονται στον ναό, ο Έκτορας κατευθύνεται στην οικία του Πάρη, ο οποίος αποδέχεται τις κατηγορίες του και συμφωνεί να τον ακολουθήσει, όταν εκείνος θα επιστρέψει στη μάχη. Η πρόσκληση της Ελένης να παρατείνει την επίσκεψή του απορρίπτεται ευγενικά από τον Έκτορα, ο οποίος εξηγεί ότι πρέπει να σπεύσει να δει την οικογένειά του.
369-502 Ο Έκτορας δεν βρίσκει την Ανδρομάχη στο σπίτι· ενώ κατευθύνεται βιαστικά προς τις Σκαιές Πύλες, την συναντά μαζί με τον γιο τους. Εκείνη τον ικετεύει να μην διακινδυνεύσει τη ζωή του· ο ήρωας προσδιορίζει με ηπιότητα ποιο είναι το καθήκον του. Το βρέφος τρομάζει μπροστά στη θέα της περικεφαλαίας του, ενώ οι δυο σύζυγοι αποχωρίζονται με τρυφερότητα και θλίψη· η Ανδρομάχη επιστρέφει στις δουλειές του σπιτιού και θρηνεί τον επικείμενο θάνατο του Έκτορα.
503-529 Ο Πάρις τρέχει σαν περήφανο άτι και προφταίνει τον αδελφό του, ο οποίος είναι ήρεμος αλλά λιγότερο εχθρικός, καθώς προετοιμάζονται να φύγουν από την πόλη.
Η. Νεκρῶν ἀναίρεσις (482)
1-43 Ο Έκτορας και ο Πάρις επανέρχονται στο πεδίο της μάχης, όπου ο καθένας τους σκοτώνει έναν ελάσσονα Αχαιό και ο Γλαύκος έναν τρίτο. Η Αθηνά παρακολουθεί όσα συμβαίνουν και κατεβαίνει από τον Όλυμπο στην Τροία. Ο Απόλλωνας την εμποδίζει και της προτείνει τη διακοπή της μάχης για μια ημέρα· εκείνη συμφωνεί με την πρότασή του να προκαλέσει ο Έκτορας έναν Αχαιό σε μονομαχία.
44-122 Ο Έλενος μεταφέρει τις προθέσεις των θεών στον Έκτορα, ο οποίος στέκεται μεταξύ των δύο στρατευμάτων και προκαλεί τους Αχαιούς σε αναμέτρηση. Οι Αχαιοί περιέρχονται σε αμηχανία· τελικά σηκώνεται ο Μενέλαος και αποδέχεται την πρόκληση, αλλά μεταπείθεται από τον Αγαμέμνονα.
123-205 Ο Νέστορας αποδοκιμάζει τους Αχαιούς για τη διστακτικότητά τους, αφηγούμενος ως παράδειγμα μια μακρά ιστορία της νεανικής του ηλικίας. Το αποτέλεσμα είναι να προθυμοποιηθούν εννέα ήρωες, από τους οποίους επιλέγεται με κλήρο ο Αίαντας.
206-312 Ο Αίαντας οπλίζεται και προκαλεί τον τρόμο. Οι ήρωες, μετά από μια ανταλλαγή κομπαστικών ρήσεων, αρχίζουν τη μονομαχία: ο Αίαντας βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση, αλλά παρεμβαίνουν οι κήρυκες, και τελικά οι δυο ήρωες ανταλλάσσουν όπλα.
313-411 Στο εορταστικό συμπόσιο ο Νέστορας προτείνει την ανακωχή για την ταφή των νεκρών και τη συνακόλουθη οχύρωση του στρατοπέδου. Ταυτόχρονα, οι συζητήσεις μεταξύ των Τρώων καταλήγουν στην πρόταση, την οποία μεταφέρει ο Ιδαίος, να επιστρέψουν τα πλούτη που είχε φέρει μαζί της, και όχι μόνον αυτούς, και να συνάψουν ανακωχή για την ταφή των νεκρών. Οι Αχαιοί απορρίπτουν την πρώτη, αλλά αποδέχονται τη δεύτερη πρόταση.
412-441 Και οι δυο πλευρές συγκεντρώνονται και αποτεφρώνουν τους νεκρούς τους· οι Αχαιοί εφαρμόζουν το σχέδιο του Νέστορα και εκμεταλλεύονται την ευκαιρία, για να ένα τείχος και μια τάφρο μπροστά στο στρατόπεδό τους.
442-482 Ύστερα από μια σύντομη μεταφορά της δράσης στον Όλυμπο, όπου ο Ποσειδώνας εκφράζει το (μάλλον μη γνήσιο) παράπονό του, φθάνουν τα καράβια με το κρασί από τη Λήμνο, και οι Αχαιοί, αφότου πέσει η νύχτα, συμποσιάζουν μετά τις εργασίες τους αλλά φοβισμένοι, καθώς ο Δίας βροντά απειλητικά.
Θ. Κόλος μάχη (565)
1-52 Νωρίς την επομένη μέρα ο Δίας προειδοποιεί όλους τους θεούς, με εκτενείς απειλές, να μην εμπλακούν στη μάχη που διεξάγεται στη γη· στη συνέχεια μεταφέρεται από τον Όλυμπο στην Ίδα με το θεϊκό του άρμα.
53-171 Τα στρατεύματα βγαίνουν έξω από το πεδίο της μάχης μετά την αυγή· η μάχη είναι αμφίρροπη στην αρχή, αλλά στη συνέχεια ο Δίας ευνοεί τους Τρώες. Ο Νέστορας σώζεται από τον Διομήδη, όταν ένα από τα άλογά του σκοτώνεται· μαζί αντιμετωπίζουν τον Έκτορα, αλλά υποχωρούν, όταν ο Δίας ρίχνει κεραυνό μπροστά στο άρμα τους και στη συνέχεια βροντά πάλι υπέρ των Τρώων.
172-252 Ο Έκτορας εμψυχώνει τους Τρώες, και η Ήρα αποτυγχάνει να πείσει τον Ποσειδώνα να παρέμβει· οι Τρώες εισορμούν στο στρατόπεδο, ενώ ο Αγαμέμνονας ανασυντάσσει προσωρινά τους Αχαιούς και προσεύχεται στον Δία για τη σωτηρία τους· εκείνος στέλνει ευνοϊκά οιωνό, και οι Αχαιοί αναθαρρεύουν για κάποιο διάστημα.
253-349 Ο Διομήδης εγκαινιάζει την αντεπίθεση των Αχαιών· ο Τεύκρος γνωρίζει μια σειρά από επιτυχίες με το τόξο του, αλλά δεν μπορεί να πετύχει τον Έκτορα, ο οποίος τον εξουδετερώνει χτυπώντας τον με μια πέτρα. Ο Δίας εμψυχώνει τους Τρώες να προχωρήσουν και πάλι, και οι Αχαιοί απωθούνται ακόμη μια φορά περνώντας την τάφρο.
350-484 Η Αθηνά και η Ήρα παρακολουθούν αναστατωμένες την άτακτη φυγή των Αχαιών, και ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν με τα άρματά τους τον Όλυμπο για να παρέμβουν, όταν ο Δίας τις βλέπει από την Ίδα και στέλνει την Ίριδα να τις προειδοποιήσει, με βαριές απειλές, να σταματήσουν· η Ήρα πείθει την Αθηνά να υπακούσουν. Ο Δίας επιστρέφει στον Όλυμπο και επιπλήτει τις θεές, αποκαλύπτοντας ότι οι νίκες του Έκτορα θα συνεχιστούν έως ότου σκοτωθεί ο Πάτροκλος.
485-565 Το σκοτάδι διακόπτει τη μάχη· ο Έκτορας δίνει οδηγίες για τη νύχτα και εμψυχώνει τους στρατιώτες του, προβλέποντας την επιτυχία της επόμενης μέρας. Ανάβουν αναρίθμητες φωτιές στην πεδιάδα και περιμένουν την αυγή.
Ι. Πρεσβεία πρός Ἀχιλλέα (713)
1-88 Αποθαρρυμένος από την ήττα του (την οποία αφηγείται η ραψωδία Θ) ο Αγαμέμνονας συγκαλεί σε συνέλευση τον στρατό και προτείνει να φύγουν από την Τροία. Ο Διομήδης, επικροτούμενος απ’ όλους, αποκρούει αυτήν τη μικρόψυχη πρόταση, και ο Νέστορας, αφού επαινέσει το φρόνημα του Διομήδη, απαριθμεί τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν για τη νύχτα και προτείνει και άλλα μέτρα.
89-181 Ο Αγαμέμνονας προσφέρει δείπνο στους αρχηγούς. Μετά το γεύμα ο Νέστορας υπενθυμίζει στον Αγαμέμνονα ότι η αυθαίρετη αρπαγή της Βρισηίδας έχει προκαλέσει την τωρινή κρίση και προτείνει να πλησιάσουν τον Αχιλλέα. Απαντώντας ο Αγαμέμνονας ομολογεί το σφάλμα του και κατονομάζει το τίμημα που είναι διατεθειμένος να πληρώσει, όμως επιμένει ότι ο Αχιλλέας πρέπει να αναγνωρίσει την ανώτερη θέση του. Ο Νέστορας αποδέχεται με ευχαρίστηση τις προσφορές του Αγαμέμνονα και προτείνει τη συγκρότηση μιας αντιπροσωπείας επίλεκτων ηρώων που θα επισκεφτεί τον Αχιλλέα. Γίνονται προσευχές και θυσίες για την επιτυχία,
182-225 Οι πρεσβευτές συνοδευόμενοι από τον Φοίνικα και τους κήρυκες κατευθύνονται κατά μήκος της ακτής προς τη σκηνή του Αχιλλέα (στο αριστερό μέρος του στρατοπέδου), και προσεύχονται στον Ποσειδώνα, καθώς προχωρούν. Εισέρχονται στη σκηνή του Αχιλλέα, όπου και τους επιφυλάσσεται θερμή υποδοχή.
226-306 Η ρήση του Οδυσσέα.
307-429 Η ρήση του Αχιλλέα.
430-605 Η ρήση του Φοίνικα: ” Ο Αχιλλέας πρέπει να δεχτεί τις συμβουλές του παλιού φίλου και παιδαγωγού του. Η απόρριψη των ικετών αποτελεί επικίνδυνη και πιθανότατα επιζήμια αλαζονεία, όπως αποδεικνύει η ιστορία του Μελεάγρου”.
606-619 Ο Αχιλλέας απαντά με ανυπομονησία στην παραίνεση του Φοίνικα. Αναγνωρίζει την ηθική πίεση που του ασκείται και προειδοποιεί τον Φοίνικα να σταματήσει, όμως κρατά τον γέροντα κοντά του σε περίπτωση που αποφασίσει να επιστρέψει στη Φθία (το ζήτημα μένει προς το παρόν ανοιχτό).
620-668 Ο Αχιλλέας κάνει νεύμα στον Πάτροκλο να ετοιμάσει το κρεβάτι του Φοίνικα, και ο Αίαντας με απότομο και στρατιωτικό τρόπο προτείνει στον Οδυσσέα να παραδεχτούν την αποτυχία τους. Είναι εξαγριωμένος με την άρνηση του Αχιλλέα να ανταποκριθεί στις προσφορές τους. Τα λόγια του Αίαντα αγγίζουν μια ευαίσθητη χορδή του Αχιλλέα, ο οποίος δεν απαντά στα όσα λέει ο Αίαντας, αλλά επιστρέφει και πάλι στην προσβολή του Αγαμέμνονα. Ωστόσο, έχει συγκλονιστεί αρκετά, ώστε να ξεχάσει την πρόθεσή του να αναχωρήσει το πρωί και να κάνει μια παραχώρηση: θα πολεμήσει, αν ο Έκτορας φτάσει στις σκηνές και στα πλοία. Κατόπιν ο Οδυσσέας και ο Αίαντας αναχωρούν. Ο Αχιλλέας και οι φίλοι του αποσύρονται για να κοιμηθούν.
669-713 Ύστερα από τις τυπικότητες της υποδοχής ο Οδυσσέας εξιστορεί την αποτυχία του διαβήματός τους. Η συνέλευση ακούει συντετριμμένη την είδηση, έως ότου εμψυχώνεται με μια τολμηρή ρήση του Διομήδη, ο οποίος τους παροτρύνει να συνεχίσουν τη μάχη το επόμενο πρωί. Κατόπιν όλοι επιστρέφουν στις σκηνές τους για τη νύχτα.
Κ. Δολώνεια (579)
1-179 Οι Ατρείδες, άγρυπνοι και ανήσυχοι, τριγυρίζουν μέσα στο στρατόπεδο και ξυπνούν τους αρχηγούς με μια σειρά ευγενικών στιχομυθιών, προκειμένου να επιθεωρήσουν τη φρουρά και να συνεννοηθούν για τα σχέδιά τους για τη νύχτα.
180-253 Ο Νέστορας ζητά έναν εθελοντή, ο οποίος θα κατασκοπεύσει τις προθέσεις των Τρώων. Ο Διομήδης ανταποκρίνεται αμέσως και ζητά έναν σύντροφο. Οι υπόλοιποι αρχηγοί προσφέρονται, ενώ ο Αγαμέμνονας, προκειμένου να γλιτώσει τον Μενέλαο, καλεί τον Διομήδη να κάνει αυτός την επιλογή. Ο Διομήδης επιλέγει τον Οδυσσέα.
254-298 Οι δυο ήρωες οπλίζονται για την επικίνδυνη αποστολή τους φορώντας περικεφαλαίες με ασυνήθιστο σχέδιο. Με προσευχές στην Αθηνά και ενθαρρυμένοι από έναν οιωνό ξεκινούν μέσα στη νύχτα.
299-331 Και οι Τρώες συνεδριάζουν: ο Δόλωνας προσφέρεται να κατασκοπεύσει τις προθέσεις των Αχαιών ζητώντας ως αντάλλαγμα να του χαρίσουν τα άλογα του Αχιλλέα.
332-468 Ο Δόλωνας οπλίζεται και ξεκινά για τα πλοία. Οι δυο Αχαιοί τον ακούν να πλησιάζει και κρύβονται. Εμποδίζουν την υποχώρησή του και τον αιχμαλωτίζουν. Τον ανακρίνουν, και ο Δόλωνας αποκαλύπτει την άφιξη, προφανώς το ίδιο εκείνο βράδυ, του Ρήσου με τους Θράκες του και μερικά υπέροχα αντικείμενα που οι Αχαιοί μπορούν να αποκτήσουν: μια χρυσή πανοπλία, ένα χρυσό και ασημένιο άρμα και δυο κατάλευκα άλογα. Οι δυο Αχαιοί σκοτώνουν χωρίς δισταγμό τον Δόλωνα και αλλάζουν τον στόχο τους, προσανατολιζόμενοι στους νεοαφιχθέντες συμμάχους των Τρώων.
469-502 Οι Αχαιοί αιφνιδιάζουν τους Θράκες που κοιμούνται. Ο Διομήδης σκοτώνει τον Ρήσο και δώδεκα άλλους Θράκες, ενώ ο Οδυσσέας απομακρύνεται με τα άλογα.
503-579 Παρακινημένοι από την Αθηνά ο Διομήδης και ο Οδυσσέας απομακρύνονται, ενώ ο Απόλλωνας ειδοποιεί τον εξάδελφο του Ρήσου, τον Ιπποκόωντα. Οι δυο Αχαιοί φτάνουν ασφαλείς στο στρατόπεδο με τη λεία τους, συλλέγοντας κατά την επιστροφή τα όπλα του Δόλωνα. Οι φίλοι τους υποδέχονται, και οι δυο τους αποθέτουν τη λεία, πλένονται και δειπνούν.
Λ. Ἀγαμέμνονος ἀριστεία (848)
1-66 Η νέα μέρα ξημερώνει, και ο Δίας στέλνει την Έριδα να ξεσηκώσει τους Αχαιούς. Περιγράφεται η υπέροχη πανοπλία του Αγαμέμνονα. Στη συνέχεια οι Αχαιοί βγαίνουν έξω από τις νέες τους οχυρώσεις. Από την άλλη μεριά οι Τρώες, παρακινημένοι από τον Έκτορα, προελαύνουν για να τους συναντήσουν.
67-91 Η αιματηρή σύγκρουση των δυο στρατών, που παρακολουθείται από τον Δία και την Έριδα, οδηγεί σε προώθηση των Αχαιών.
92-283 Καθώς οι Τρώες τρέπονται σε φυγή, ο Αγαμέμνονας εξαπολύει μια άγρια επίθεση και σκοτώνει οκτώ ονομαστούς Τρώες με μεγάλη βαρβαρότητα. Ο Έκτορας δεν τον αντιμετωπίζει, έχοντας λάβει προειδοποίηση από τον Δία μέσω της Ίριδας να συγκρατηθεί, έως ότου ο Αγαμέμνονας τραυματιστεί και αποσυρθεί. Το τελευταίο θύμα του Αγαμέμνονα, ο Κόωνας, έξαλλος για τον θάνατο του αδερφού του, πληγώνει τον βασιλιά στο χέρι, προτού σκοτωθεί. Ο Αγαμέμνονας παραμένει στη μάχη για λίγο, τελικά όμως καταβάλλεται από τον πόνο και αποσύρεται στα πλοία.
284-309 Ο Έκτορας βλέπει τον Αγαμέμνονα να αποσύρεται και ενθαρρύνει τους άνδρες του. Οι Τρώες ανασυντάσσονται, και ακολουθεί μια σύντομη αριστεία του Έκτορα.
310-400 Αντεπίθεση του Οδυσσέα και του Διομήδη. Οι δυο Αχαιοί μάχονται μαζί και σκοτώνουν πολλούς Τρώες. Τελικά ο Διομήδης πληγώνει τον Έκτορα ρίχνοντας το δόρυ στην περικεφαλαία του. Ο Έκτορας υποχωρεί χλευαζόμενος από το Διομήδη. Στη συνέχεια ο Διομήδης τραυματίζεται στο πόδι από τον Πάρη με βέλος και αναγκάζεται να αποσυρθεί στα πλοία.
401-488 Ο Οδυσσέας είναι απομονωμένος, αλλά υπενθυμίζει στον εαυτό του το ηρωικό του καθήκον και αποφασίζει να μην υποχωρήσει. Σκοτώνει πολλούς Τρώες συμπεριλαμβανομένου του Χάροπα. Ο Σώκος, αδερφός του Χάροπα, πετυχαίνει να τραυματίσει τον Οδυσσέα. Πιεσμένος από τους Τρώες ο Οδυσσέας καλεί σε βοήθεια. Ο Μενέλαος ακούει τις φωνές του και προστρέχει με τον Αίαντα να τον σώσουν. Ο Αίαντας συγκρατεί τους Τρώες όσο ο Μενέλαος απομακρύνει τον Οδυσσέα.
489-595 Ο Αίαντας καλύπτει την υποχώρηση του Οδυσσέα και φονεύει πολλούς Τρώες. Στο μεταξύ, ο Έκτορας έχει μετακινηθεί “προς τα αριστερά”, όπου ο Πάρις τραυματίζει τον Μαχάονα μ’ ένα βέλος. Ο Έκτορας συνεχίζει να φονεύει Αχαιούς, και ο Δίας αναγκάζει τον Αίαντα να υποχωρήσει. Ο Ευρύπυλος προσπαθεί να τον βοηθήσει, αλλά τραυματίζεται από τον Πάρη. Τελικά ο Αίαντας καταφέρνει να υποχωρήσει προς τις κύριες δυνάμεις των Αχαιών.
596-617 Με αίσθημα ικανοποίησης ανάμεικτο με περιέργεια ο Αχιλλέας παρατηρεί τους πληγωμένους που μεταφέρονται πίσω στα πλοία. Στέλνει τον Πάτροκλο να ερευνήσει τι συμβαίνει.
618-669 Ο Πάτροκλος συναντά τον Νέστορα, ο οποίος ξεκουράζεται μετά την επιστροφή του από τη μάχη, και του παραδίδει το μήνυμα που μεταφέρει. Ο Νέστορας εξιστορεί τη καταστροφή που μόλις συνέβη. Όλα αυτά προετοιμάζουν την έμμεση έκκληση του Νέστορα προς τον Αχιλλέα.
670-762 Το “Πύλιο έπος”. Με την ελπίδα να συγκινηθεί ο Πάτροκλος, ώστε να υπερασπιστεί τα πλοία, ο Νέστορας αφηγείται ένα ηρωικό κατόρθωμα της νιότης του, όταν, παρά την ηλικία του και την επιθυμία του πατέρα του, πήγε στον πόλεμο και νίκησε τους καλύτερους πολεμιστές των Επειών.
763-803 Ο Νέστορας πιέζει τον Πάτροκλο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στον Αχιλλέα, είτε για να επιδείξει ο τελευταίος και πάλι αυτοπροσώπως την αρετή του είτε για να στείλει τον Πάτροκλο στη μάχη.
804-848 Ο Πάτροκλος επιστρέφει τρέχοντας προς τη σκηνή του Αχιλλέα. Καθ’ οδόν συναντά άλλον έναν τραυματία, τον Ευρύπυλο, και του προσφέρει βοήθεια.
Μ. Τειχομαχία (471)
1-33 Η αφήγηση επιστρέφει από τα πλοία, όπου συνομιλούσαν ο Νέστορας και ο Πάτροκλος, στο πεδίο της μάχης. προτού όμως αναπτύξει ο ποιητής τη συνηθισμένη γενική περιγραφή της μάχης, η αναφορά στην αχαϊκή τάφρο και στο τείχος οδηγεί σε μια παρέκβαση: τα έργα είχαν ξεκινήσει χωρίς θεϊκή ευλογία και επρόκειτο να αφανιστούν από τους ποταμούς της Τρωάδας αμέσως μετά την αναχώρηση των Αχαιών.
34-59 Μετά το σχόλιό του για το αχαϊκό τείχος ο ποιητής αφιερώνει το υπόλοιπο της ραψωδίας στην περιγραφή της υπεράσπισής του. Αρχίζει κατά τον συνήθη τρόπο του σε μια γενική περιγραφή της μάχης την οποία κοσμεί με μια παρομοίωση (41-8), καθώς οι Αχαιοί τρέχουν πανικόβλητοι πίσω από την τάφρο και το τείχος τους αναζητώντας ασφάλεια. Ο Έκτορας δοκιμάζει να περάσει την εξωτερική οχύρωση των Αχαιών, αλλά τα άλογά του αρνούνται να πηδήσουν πάνω από την τάφρο.
60-107 Η στάση στην τάφρο δίνει τη δυνατότητα στον ποιητή να παρεμβάλλει μια ρήση του Πολυδάμαντα που συμβουλεύει να γίνει μια κανονική επίθεση. Ο Πολυδάμαντας εξηγεί στον Έκτορα τον κίνδυνο που παρουσιάζει η τάφρος και προτείνει να διεξαγάγουν την επίθεση πεζή. Ο Έκτορας αποδέχεται αυτήν τη λογική συμβουλή και ξεπεζεύει. Οι Τρώες μοιράζονται σε πέντε τμήματα, το καθένα υπό τη διοίκηση τριών επικεφαλής.
108-194 Ο Άσιος, που ηγείται του τρίτου τμήματος των τρωικών δυνάμεων, αρνείται να ξεπεζέψει. Η πύλη που είναι μπροστά του είναι ανοιχτή, όμως οι Λαπίθες, ο Λεοντέας και ο Πολυποίτης σπεύδουν να την υπερασπιστούν και αποκρούουν την επίθεση του. Αφού συλλογιστεί τη δυσκολία του εγχειρήματός του ο ποιητής, προσφέρει στους δύο Λαπίθες μια σύντομη αριστεία.
195-289 Ο Έκτορας πρόκειται να εξαπολύσει την επίθεσή του, όταν εμφανίζεται ένας οιωνός, ο οποίος ερμηνεύεται ως προειδοποίηση από τον Πολυδάμαντα. Ο Έκτορας απορρίπτει οργισμένα τον οιωνό και οδηγεί τους άνδρες του σε μια απόπειρα κατά του τείχους. Οι Αίαντες ενισχύουν την άμυνα, καθώς και οι δυο πλευρές βάλλουν καταιγιστικά η μία εναντίον της άλλης.
290-412 Παρεμβαίνει ο Σαρπηδόνας, ο αρχηγός των Λυκίων. Καλεί τον Γλαύκο να τον βοηθήσει και σε μια διάσημη ρήση παρουσιάζει επιγραμματικά τον ηρωικό κώδικα. Η επίθεσή του κατά του τείχους παρά λίγο να στεφθεί από επιτυχία.
413-471 Οι Αχαιοί ανασυγκροτούνται, και η μάχη έρχεται προς στιγμή σε ισορροπία. Η ραψωδία ολοκληρώνεται με μια πραγματικά επική στιγμή. Ο Έκτορας ενθαρρύνει τους Τρώες να προσπαθήσουν μια δεύτερη επίθεση και γκρεμίζει τις πύλες, κρατώντας δόρατα στα χέρια. Οι Τρώες σκαρφαλώνουν πάνω στο τείχος.
Ν. ἐπί ναυσί μάχη (837)
1-168 Ενώ ο Δίας αποστρέφει το βλέμμα του από το πεδίο της μάχης, ο Ποσειδώνας διασχίζει πάνω σε άρμα τη θάλασσα και παρεμβαίνει στη μάχη παίρνοντας τη μορφή του Κάλχαντα για να σταματήσει τους Τρώες, πριν φτάσουν στα πλοία. Εμψυχώνει τους δύο Αίαντες και στη συνέχεια όλους τους Έλληνες που παραμένουν στις θέσεις τους και αναχαιτίζουν την επίθεση των Τρώων. Ο Μηριόνης επιτίθεται στον Δηΐφοβο αλλά το δόρυ του σπάει, και ο ήρωας καταφεύγει στη σκηνή του για να προμηθευτεί ένα καινούριο.
169-245 Οι Έλληνες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση σε μια κατά τα άλλα αμφίρροπη μάχη· ο εγγονός του Ποσειδώνα, ο Αμφίμαχος, φονεύεται. Ο Ποσειδώνας οργισμένος για τον θάνατό του, ξεσηκώνει τον Ιδομενέα, ο οποίος οπλίζεται και κατευθύνεται στο πεδίο της μάχης.
246-360 Κατά την επιστροφή του στη μάχη ο Ιδομενέας συναντά τον θεράποντά του, τον Μηριόνη, ο οποίος του διευκρινίζει ότι βρίσκεται πίσω από τις γραμμές, για να προμηθευθεί ένα καινούριο, και οι δυο προσπαθούν να αποδείξουν την ανδρεία τους. Αποφασίζουν να πολεμήσουν στα αριστερά και επανέρχονται στην μάχη μαζί. Τα δυο στρατεύματα συμπλέκονται σε μια σφοδρή μάχη εκ του συστάδην λόγω των αντίθετων σχεδίων του Δία και του Ποσειδώνα.
361-454 Ο Ιδομενέας σκοτώνει τον Οθρυονέα και τον Άσιο· ο Αντίλοχος φονεύει τον ηνίοχο του Άσιου, ο Δηΐφοβος σκοτώνει κάποιον Υψήνορα, αλλά ο Ιδομενέας φονεύει τον Αλκάθοο και περιπαίζει τους Τρώες για την αναποτελεσματικότητά τους.
455- 539 Ο Δηΐφοβος εξασφαλίζει την βοήθεια του Αινεία στον αγώνα του εναντίον του Ιδομενέα· σφοδρή μάχη ξεσπά πάνω από το πτώμα του Αλκάθοου, Ο Ιδεομενέας αποσύρεται εξαντλημένος. Ο Δηΐφοβος φονεύει τον γιο του Άρη, τον Ασκάλαφο, αλλά τραυματίζεται από τον Μηριόνη και αναγκάζεται να υποχωρήσει. 540- 672 Αμφίρροπη και αιματηρή συμπλοκή, κατά την οποία οι Έλληνες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση.
673- 837 Ο Έκτορας, αγνοώντας τις ελληνικές επιτυχίες στη αριστερή πτέρυγα του μετώπου, μάχεται στο κέντρο, όπου το τρωικό μέτωπο έχει διαλυθεί ύστερα από τις αχαϊκές επιθέσεις. Ο Πολυδάμαντας τον συμβουλεύει να συσκεφθεί με τους επικεφαλής του στρατεύματος. Ο Έκτορας συμφωνεί, για να διαπιστώσει αργότερα ότι οι περισσότεροι από αυτούς που μάχονταν στο κέντρο είναι νεκροί ή τραυματίες· έτσι ανασυντάσσει όλο το μέτωπο, αλλά οι Έλληνες, με επικεφαλής τον Αίαντα, παραμένουν ακλόνητοι.
Ξ. Διός ἀπάτη (522)
1-152 Ο Νέστορας, ενώ περιποιείται τον Μαχάονα στην σκηνή του, ξεσηκώνεται από το βουητό της μάχης και βγαίνει από την σκηνή για να δει τι συμβαίνει. Συναντά τους τραυματισμένους αρχηγούς των Αχαιών, τον Διομήδη, τον Οδυσσέα και τον Αγαμέμνονα, ο οποίος προτείνει ως μέσο διάσωσης των πλοίων την καθέλκυσή τους. Ο Οδυσσέας εκφράζει την διαφωνία του, και ο Διομήδης τους πείθει να ενθαρρύνουν τους άνδρες που δείχνουν απροθυμία να πολεμήσουν. Ο Ποσειδώνας, μεταμφιεσμένος, εμψυχώνει τον Αγαμέμνονα με μια ρήση και τους Έλληνες στρατιώτες με μια δυνατή ιαχή.
153-353 Για να αποσπάσει την προσοχή του Δία από την επέμβαση του Ποσειδώνα, η Ήρα επιστρατεύει όλη την γοητεία της, παραπλανά την Αφροδίτη, η οποία της δανείζει ένα ακαταμάχητο ερωτικό φίλτρο, και δωροδοκεί τον Ύπνο για να τη συνοδεύσει στην Ίδη. Ο Δίας καταλαμβάνεται από ερωτικό πάθος, και το θείο ζευγάρι κοιμάται μαζί, σκεπασμένο από ένα χρυσό νέφος.
354-401 Ο Ποσειδώνας πληροφορείται ότι ο Δίας έχει αποκοιμηθεί και εμψυχώνει τους Έλληνες, που ανταλλάσσουν οπλισμό, ώστε οι καλύτεροι πολεμιστές να διαθέτουν τα καλύτερα όπλα. Οι δύο αντιμαχόμενοι στρατοί, με επικεφαλής εκατέρωθεν τον Ποσειδώνα και τον Έκτορα, συγκρούονται με τρομερό ορυμαγδό.
402-522 Ο Αίαντας εξουδετερώνει τον Έκτορα με μια πέτρα· ο τελευταίος μεταφέρεται εκτός πεδίου μάχης. Κατά την διάρκεια της απουσίας του οι Έλληνες πετυχαίνουν να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση, και οι Τρώες τρέπονται πανικόβλητοι σε φυγή με σοβαρές απώλειες.
Ο. παλίωξις (746)
1-77 Ο Δίας ξυπνά και βλέπει τους Τρώες να τρέπονται σε ξεσπά οργισμένος στην Ήρα. Αυτή, γεμάτη πονηριά, του ορκίζεται ότι ο Ποσειδώνας ενήργησε αυτοβούλως. Ο Δίας την στέλνει στον Όλυμπο για να καλέσει την Ίριδα και τον Απόλλωνα, που θα αναχαιτίσουν την τρωική φυγή· προφητεύοντας τον θάνατο του Έκτορα και την πτώση της Τροίας, αποκαλύπτει στην Ήρα ότι η βοήθεια που παρέχει στους Τρώες είναι εφήμερη.
78-150 Η Ήρα πηγαίνει στον Όλυμπο για να διευκρινίσει ότι η αντίσταση στον Δία είναι μάταιη, προκαλεί ωστόσο την οργισμένη αντίδραση του Δία, καθώς του ανακοινώνει τον θάνατο του γιου του, του Ασκάλαφου. Η Αθηνά κατευνάζει το εκδικητικό μένος του Άρη. Ύστερα από εντολή της Ήρας ο Απόλλωνας και η Ίριδα πηγαίνουν στον Όλυμπο.
151-261 Ο Δίας από την Ίδη στέλνει την Ίριδα στον Ποσειδώνα· η Ίριδα πείθει τον Ποσειδώνα να υποχωρήσει. Κατόπιν ο ύψιστος θεός στέλνει τον Απόλλωνα στην Τροία για να συνεφέρει τον Έκτορα, ο οποίος ανακτά τις δυνάμεις του και επιστρέφει στην μάχη.
262-404 Η ανάκαμψη του Έκτορα σημαίνει συναγερμό στο στρατόπεδο των Ελλήνων. Ύστερα από συμβουλή του Θόαντα ο κύριος όγκος του στρατεύματος υποχωρεί στα πλοία, ενώ στο πεδίο της μάχης παραμένουν οι κορυφαίοι Έλληνες πολεμιστές, για να αναχαιτίσουν την τρωική επέλαση. Ανθίστανται σθεναρά μέχρι τη στιγμή που ο Απόλλωνας τους τρέπει σε φυγή. Ενώ οι Τρώες σκυλεύουν τους πεσόντες, οι Έλληνες βρίσκουν καταφύγιο πίσω από το τείχος. Ο θεός ισοπεδώνει την τάφρο και μέρος του τείχους· ο Έκτορας ηγείται του στρατού του στην επίθεση εναντίον των πλοίων· η μάχη που ξεσπά είναι σφοδρή. Ακούγοντας την βοή της μάχης, ο Πάτροκλος σπεύδει από την σκηνή του Ευρύπυλου να πιέσει τον Αχιλλέα να επιστρέψει στην μάχη.
405-591 Οι δύο στρατοί μάχονται με πάθος για τα πλοία, με τους Τρώες ανίσχυρους να διασπάσουν την άμυνα των Αχαιών και τους Έλληνες, αδύναμους να αποκρούσουν την τρωική επέλαση.
592-746 Εκτελώντας το σχέδιο του Δία, ο Έκτορας απωθεί τους Έλληνες από την πρώτη σειρά των ανειλκυσμένων πλοίων· ο Αίαντας πηδά από πλοίο σε πλοίο και απομακρύνει τους εχθρούς, κραδαίνοντας στα χέρια του ένα δόρυ. Ο Έκτορας αρπάζει τελικά την πρύμνη του σκάφους του Πρωτεσίλαου και καλεί τους Τρώες να πυρπολήσουν το πλοίο. Ο Αίαντας, υποχωρώντας στο κέντρο του πλοίου, εξακολουθεί να σκοτώνει όσους Τρώες μεταφέρουν πύρινους δαυλούς.
Π. Πατρόκλεια (867)
1-100 Ο Πάτροκλος ικετεύει τον Αχιλλέα να επιστρέψει στην μάχη για να σώσει τα πλοία ή τουλάχιστον να στείλει τον ίδιο στην θέση του. Ο Αχιλλέας, εμμένοντας πεισματικά στην άρνησή του, διατάζει τον Πάτροκλονα φορέσει την πανοπλία του, να ηγηθεί των Μυρμιδόνων στην μάχη και να επιστρέψει, αφού προηγουμένως απωθήσει τους Τρώες από τα πλοία.
101-277 Οι Τρώες πυρπολούν ένα πλοίο. Ο Αχιλλέας διατάζει τον Πάτροκλο να οπλιστεί· ο τελευταίος φορά τον οπλισμό του Αχιλλέα εκτός από το μεγάλο δόρυ του ήρωα, ενώ ο ηνίοχός του, ο Αυτομέδοντας, ζεύει τα θεϊκά άλογα. Ο Αχιλλέας παροτρύνει τους άνδρες του, των οποίων οι επικεφαλής μνημονεύονται ονομαστικά. Επιστρέφοντας στη σκηνή του, ζητά από τον Δία να επιτρέψει στον Πάτροκλο να απωθήσει τους Τρώες από τα πλοία και στη συνέχεια να επιστρέψει σώος. Ο Πάτροκλος οδηγεί τους Μυρμιδόνες στην μάχη.
278-418 Αναστατωμένοι από την εμφάνιση του Πατρόκλου, οι Τρώες απομακρύνονται από τα πλοία και διαφεύγουν μέσα από την τάφρο αφήνοντας πίσω τους πολλούς νεκρούς.
419- 683 Ο Σαρπηδόνας παρεμβαίνει. Ο Δίας, για να αποτρέψει τον θάνατο του γιου του, προτείνει να τον απαγάγει ζωντανό από το πεδίο της μάχης, αλλά η Ήρα τον πείθει να επιστρατεύσει τον Ύπνο και τον Θάνατο για να διασώσουν το σώμα του. Ο Σαρπηδόνας σκοτώνει το προσαρτημένο άλογο του Πατρόκλου, αλλά φονεύεται στη συνέχεια από τον Μυρμιδόνα ήρωα. Η μάχη ξεσπά σφοδρή, έως την στιγμή που οι Έλληνες αρπάζουν τον οπλισμό του Σαρπηδόνα. Ο Δίας στέλνει τον Απόλλωνα, τον Ύπνο και τον Θάνατο για να μεταφέρουν το σώμα του νεκρού του γιου στην Λυκία, όπου και θα ενταφιαστεί.
684-776 Παρασυρμένος από την μέθη της νίκης, ο Πάτροκλος απωθεί τους Τρώες προς το τείχος της πόλης του, όταν ο Απόλλωνας του διαμηνύει ότι δεν μπορεί να την καταλάβει. Ο θεός ενθαρρύνει τον Έκτορα εναντίον του Πατρόκλου, αλλά ο Πάτροκλος σκοτώνει τον ηνίοχο του Έκτορα, τον Κεβριόνη· μια σφοδρή μάχη ξεσπά πάνω από τον νεκρό ηνίοχο.
777-867 Οι Έλληνες νικούν στην μάχη που ξέσπασε πάνω από τον νεκρό Κεβριόνη, αλλά ο Απόλλωνας τραυματίζει τον Πάτροκλο, αφαιρώντας τον οπλισμό του και δημιουργώντας του σύγχυση· στην συνέχεια ο Εύφορβος τον τραυματίζει στην πλάτη, και ο Έκτορας δίνει το χαριστικό χτύπημα στην κοιλιά. Απαντώντας στην θριαμβολογία του Έκτορα, που επαιρόταν ότι δεν κατόρθωσε να τον σκοτώσει, όπως ο Αχιλλέας του είχε παραγγείλει, ο ετοιμοθάνατος Πάτροκλος προαναγγέλλει με προκλητικό ύφος τον επικείμενο θάνατο του Τρώα αρχηγού από το δόρυ του Αχιλλέα.
Ρ. Μενελάου ἀριστεία (761)
1-69 Ο Μενέλαος υπερασπίζεται το πτώμα του Πατρόκλου, δέχεται την πρόκληση του Εύφορβου για μονομαχία και τελικά τον φονεύει.
70-139 Ο Απόλλωνας μεταμφιεσμένος ως Μέντης, επιπλήττει τον Έκτορα, ο οποίος εφορμά εναντίον του Μενελάου· ο Μενέλαος αποφασίζει να υποχωρήσει και καλεί τον Αίαντα σε βοήθεια. Ο Έκτορας αρπάζει τη θεϊκή πανοπλία του Αχιλλέα. Ο Αίαντας στέκεται πάνω από το πτώμα του Πατρόκλου και το προστατεύει.
140-236 Ο Γλαύκος επιπλήττει τον Έκτορα, ο οποίος φορά τον οπλισμό που πήρε από τον Πάτροκλο και εμψυχώνει τους συμμάχους των Τρώων με την ελπίδα ότι θα ανακτήσουν το πτώμα του Πάτροκλου.
237-318 Ύστερα από πρόταση του Αίαντα ο Μενέλαος καλεί ξανά σε βοήθεια, και οι Έλληνες συγκεντρώνονται. Ο Δίας καλύπτει τη σκηνή με ομίχλη. Ύστερα από μια σύντομη τρωική επιτυχία ο Αίαντας νικά και πάλι τους Τρώες.
319-359 Ο Απόλλωνας επιπλήττει τον Αινεία, ο οποίος συνασπίζει τους τρομοκρατημένους Τρώες, ενώ ο Αίαντας συγκρατεί τους Έλληνες πάνω από το σώμα του Πάτροκλου.
360-425 Η μάχη συνεχίζεται
426-458 Τα αθάνατα άλογα του Αχιλλέα στέκονται ακίνητα, θρηνώντας τον νεκρό αρματηλάτη τους. Ο Δίας εκφράζει τον οίκτο του για όσους εξαρτώνται ή σχετίζονται με το ανθρώπινο πεπρωμένο και τους δίνει νέα ενέργεια.
459-542 Ο Αυτομέδοντας παραδίδει τα χαλινάρια στον Αλκιμέδοντα και μάχεται πεζός. Η απόπειρα του Έκτορα να αιχμαλωτίσει τα αθάνατα άλογα ματαιώνεται από τον Αυτομέδοντα και τους δύο Αίαντες.
543-581 Η Αθηνά ενθαρρύνει και ενδυναμώνει τον Μενέλαο. Ο Μενέλαος σκοτώνει τον φίλο του Έκτορα, τον Πόδη.
582-625 Ο Απόλλωνας επιπλήττει τον Έκτορα, προς τον οποίο ο Δίας στέλνει ένα σημάδι υποστήριξης. Ο Ιδομενέας και άλλοι Έλληνες τρέπονται σε φυγή.
626-701 Ο Αίαντας διαμαρτύρεται για τη βοήθεια του Δία προς τους Τρώες και καλεί σε βοήθεια τον Αχιλλέα στέλνοντας τον Μενέλαο να βρει τον Αντίλοχο, τον οποίο πρόκειται να χρησιμοποιήσει ως αγγελιοφόρο. Ο Αντίλοχος ξεκινάει για την αποστολή του κλαίγοντας.
702-761 Ο Μενέλαος επιστρέφει στη μάχη για το σώμα του νεκρού Πατρόκλου. Ο ίδιος μαζί με τον Μηριόνη αρχίζει να το μεταφέρει εκτός του πεδίου της μάχης, ενώ οι δύο Αίαντες συγκρατούν τους Τρώες. Η απεγνωσμένη προσπάθεια απεικονίζεται σε μια σειρά παρομοιώσεων.
Σ. Ὁπλοποιΐα (617)
1-147 Ο Αντίλοχος μεταφέρει στον Αχιλλέα την είδηση του θανάτου του Πάτροκλου, και ο Αχιλλέας πέφτει στο έδαφος σε έναν σπαρακτικό θρήνο. Η Θέτιδα ακούει τις κραυγές του από τα βάθη του Ωκεανού και θρηνεί μαζί με τις νύμφες για τον γιο της. Έπειτα βγαίνουν όλες μαζί στην ακρογιαλιά, και η Θέτιδα αγκαλιάζει τον Αχιλλέα. Ο Αχιλλέας δηλώνει ότι θα εκδικηθεί τον Έκτορα σκοτώνοντάς τον παρά την προειδοποίηση της μητέρας του ότι μετά το φόνο του Έκτορα θα ακολουθήσει και ο δικός του θάνατος. Του απαγορεύει να συμμετάσχει στη μάχη έως ότου επιστρέψει με τον νέο οπλισμό που θα κατασκευάσει ο Ήφαιστος.
148-242 Στο μεταξύ συνεχίζεται η μάχη για το σώμα του Πάτροκλου με τον Έκτορα να μάχεται μανιασμένα εναντίον των δύο Αιάντων. Η Ήρα στέλνει την Ίριδα να ξεσηκώσει τον Αχιλλέα, ο οποίος διστάζει, επειδή δεν έχει οπλισμό· όμως η Ίριδα τον παροτρύνει να εμφανιστεί στους Τρώες και με τη βοήθεια της Αθηνάς η εμφάνισή του και η δυνατή πολεμική του κραυγή πανικοβάλλουν τους εχθρούς, και έτσι το σώμα του νεκρού εταίρου του μπορεί να μεταφερθεί στο ελληνικό στρατόπεδο.
243-314 Τρομοκρατημένοι από την εμφάνιση του Αχιλλέα, οι Τρώες συγκαλούν αμέσως συνέλευση στην πεδιάδα μπροστά από την Τροία. Ο συνετός Πολυδάμας συμβουλεύει να αποσυρθούν αμέσως εντός των τειχών και να παραμείνουν εκεί και την επόμενη ημέρα. Όμως ο Έκτορας, που δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει πλέον την υποστήριξη του Δία, απορρίπτει οργισμένα τη σωστή συμβουλή του Πολυδάμαντα και συνιστά να μείνουν στο στρατόπεδό τους στην πεδιάδα και να ξαναρχίσουν τη μάχη μόλις ξημερώσει· ο ίδιος δηλώνει ότι δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τον Αχιλλέα. Οι Τρώες επικροτούν την πρόταση του Έκτορα.
315-355 Στο μεταξύ ο Αχιλλέας θρηνεί πάνω στο πτώμα του Πάτροκλου και κάνει λόγο για τον δικό του θάνατο και την υπόσχεσή του να εκδικηθεί τον Έκτορα. Πλένουν, χρίουν και ντύνουν το σώμα, ενώ οι Μυρμιδόνες θρηνούν όλη τη νύχτα.
356-368 Ξαφνικά η σκηνή στρέφεται στη συζήτηση μεταξύ του Δία και της Ήρας. Ο Δίας παρατηρεί ότι πρέπει να ήταν η Ήρα αυτή που προκάλεσε την επιστροφή του Αχιλλέα, προσθέτοντας πειρακτικά ότι οι Έλληνες πρέπει να είναι απόγονοί της. Η Ήρα απαντά ότι ακόμα και οι θνητοί προσπαθούν να πετύχουν στους σκοπούς τους· έτσι, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον αυτή που είναι η πιο σεβάσμια θεά πρέπει να φέρει δυστυχία στο έθνος που μισεί.
369-467 Η Θέτιδα φτάνει στην κατοικία του Ηφαίστου στον Όλυμπο, τον βρίσκει απασχολημένο στο σιδηρουργείο του και δέχεται τους χαιρετισμούς της γυναίκας του Ηφαίστου, της Χάριστος. Ο χωλός σιδηρουργός αφηγείται με ενθουσιασμό τη βοήθεια που του είχε προσφέρει η Θέτιδα στο παρελθόν και, αφού ακούσει την ιστορία του δυστυχισμένου της γιου, συμφωνεί πρόθυμα να του κατασκευάσει καινούριο οπλισμό.
468- 482 Ο Ήφαιστος αρχίζει τη δουλειά και σφυρηλατεί μια πελώρια ασπίδα, διακοσμημένη με πολλές σκηνές.
483-489 Τα ουράνια σώματα
490-508 Η πόλη σε καιρό ειρήνης
509-540 Η πόλη σε εμπόλεμη κατάσταση
541-572 Το αγροτικό έτος
573-589 Το κοπάδι των βοοειδών και των προβάτων
590-606 Ο χορός
607-608 Το ποτάμι του Ωκεανού
609-617 Ο Ήφαιστος κατασκευάζει τον υπόλοιπο οπλισμό και τον παραδίδει στη Θέτιδα· η θεά τον μεταφέρει από τον Όλυμπο στη γη.
Τ. Μήνιδος ἀπόρρησις (424)
1-39 Η Θέτιδα φέρνει τον καινούριο οπλισμό στον Αχιλλέα και τον βρίσκει να θρηνεί τον Πάτροκλο. Προλαβαίνει τη σήψη του σώματος του φίλου του γιου της προστατεύοντάς το με αμβροσία και νέκταρ.
40-144 Ο Αχιλλέας συγκαλεί συμβούλιο όλων των Ελλήνων και ενώπιόν τους εκφράζει τη μετάνοιά του για τις απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αποχής του από τη μάχη και δηλώνει ότι είναι έτοιμος να τερματίσει τον θυμό του και να ηγηθεί της επίθεσης εναντίον των Τρώων. Ο Αγαμέμνονας με τη σειρά του δηλώνει ότι ο ίδιος πρέπει να έδρασε υπό την επήρεια της Άτης, εξιστορεί την εξουσία της ακόμα και πάνω στον Δία και προσφέρεται να παραδώσει τα υπεσχημένα δώρα στον Αχιλλέα.
145-237 Ο Αχιλλέας δεν ενδιαφέρεται για τα δώρα του Αγαμέμνονα αλλά μόνο για την άμεση προέλαση στην μάχη. Ο Οδυσσέας αντιτίθεται, λέγοντας ότι οι άνδρες πρέπει να γευματίσουν πριν από τη μάχη μιας ολόκληρης μέρας. Επίσης, πρέπει να επιδειχθούν δημόσια τα δώρα και ο Αγαμέμνονας πρέπει να ορκιστεί ότι δεν έχει κοιμηθεί με την Βρισηίδα. Ο Αγαμέμνονας συμφωνεί, αλλά ο Αχιλλέας προβάλλει αντιρρήσεις για την καθυστέρηση. Ο Οδυσσέας δεν υποχωρεί· ακόμα και ύστερα από μια προσωπική απώλεια πρέπει να γευματίσει κανείς για να μπορέσει να συνεχίσει τον αγώνα του.
238-356 Τα λόγια του Οδυσσέα μένουν αναπάντητα, και οι νεαροί Έλληνες ξεκινούν να φέρουν τα δώρα από τη σκηνή του Αγαμέμνονα στο μέσον της συνέλευσης. Ο Αγαμέμνονας οργίζεται επίσημα σ’ ένα θυσιαστήριο κάπρο ότι δεν έχει κοιμηθεί με την Βρισηίδα. Ο Αχιλλέας, σε μια σύντομη δήλωσή του, ρίχνει το φταίξιμο για την φιλονικία στην Άτη, όπως είχε κάνει και ο Αγαμέμνονας πριν από αυτόν. Η Βρισηίδα, που επιστρέφει στον Αχιλλέα, θρηνεί πάνω από το πτώμα του Πάτροκλου. Ο Αχιλλέας και οι άλλοι Έλληνες θρηνούν και αυτοί. Ως απάντηση στην πρόταση του Δία η Αθηνά ενδυναμώνει τον Αχιλλέα με αμβροσία και νέκταρ.
357- 424 Ο Αχιλλέας φοράει την πανοπλία του στην πιο περίτεχνη από τις ανάλογες περιγραφές στο έπος. Η σκηνή αρχίζει με μια παρομοίωση, που παρουσιάζει τον αριθμό των οπλισμένων ανδρών οι οποίοι προχωρούν στο πεδίο της μάχης. Η λάμψη του οπλισμού τους γεμίζει τον αέρα, η γη αντηχεί κάτω από τα πόδια τους. Στη συνέχεια περιγράφονται η έξαλλη μανία του Αχιλλέα για μάχη και η λάμψη που λαμπυρίζει τριγύρω, καθώς σηκώνει την πανοπλία και τα όπλα του. Στο τέλος ο Αχιλλέας ζεύει τα αθάνατα άλογά του και τοποθετεί από πίσω τους το άρμα. Τα επιπλήττει για την αποτυχία τους να φέρουν ζωντανό από τη μάχη τον αναβάτη τους, τον Πάτροκλο, και ακούει την απάντηση του Ξάνθου που του υπενθυμίζει ότι ο θάνατος και του ίδιου είναι κοντά, αν και δεν θα προέλθει από ευθύνη των αλόγων. Ύστερα από μια σύντομη απάντηση, στην οποία αποδέχεται και πάλι τον αναπόφευκτο θάνατό του, ο Αχιλλέας οδηγεί τον στρατό στη μάχη.
Υ. Θεομαχία (504)
1-74 Ο Δίας συγκαλεί την ολομέλεια των θεών και τους προσκαλεί μα λάβουν μέρος στη μάχη που θα διεξαχθεί μπροστά στην Τροία ώστε να μην μπορέσει ο Αχιλλέας να καταλάβει αμέσως την πόλη. Οι θεοί προελαύνουν στη μάχη χωρισμένοι σε δυο αντίθετες πλευρές, και ο ουρανός, η θάλασσα, η γη και ο Κάτω Κόσμος συνταράσσονται από την άγρια επίθεση. Οι θεοί σχηματίζουν ζεύγη για τις μονομαχίες.
75- 155 Η σύγκρουση των θεών διακόπτεται, και έτσι έρχεται η στιγμή της μονομαχίας του Αχιλλέα με τον Αινεία. Η μονομαχία προκαλείται από τον Απόλλωνα, ο οποίος με τη μορφή του Λυκάονα επιπλήττει τον Αινεία και τον ενθαρρύνει να προελάσει προς το μέρος του Αχιλλέα. Από την άλλη πλευρά η ανήσυχη Ήρα καλεί τον Ποσειδώνα για να συζητήσουν τη στρατηγική τους, προκειμένου να υποστηρίξουν τον Έλληνα ήρωα. Ο Ποσειδώνας συνιστά προσεκτική παρακολούθηση της κατάστασης, και όλοι οι θεοί αποσύρονται σε δυο ομάδες.
156-258 Καθώς οι δυο ήρωες έρχονται αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλο, ο Αχιλλέας χλευάζει τον Αινεία, αναφέροντας την έλλειψη εκτίμησης του Πριάμου γι΄ αυτόν, καθώς και τη φυγή του Τρώα κατά την προηγούμενη συνάντησή τους. Ο Αινείας απαντά με την απαρίθμηση των διακεκριμένων προγόνων του.
259-352 Μόλις αρχίζει η μονομαχία, κάθε πολεμιστής ρίχνει το δόρυ του και χτυπά την ασπίδα του άλλου. Έπειτα ο Αχιλλέας εφορμά με το ξίφος του, ενώ ο Αινείας αρπάζει μια τεράστια πέτρα. Όμως ο Ποσειδώνας, ανήσυχος μήπως ο Αινείας δεν επιζήσει για να εκπληρώσει τη μοίρα του, τον σώζει. Ο Αχιλλέας κατηφής συνειδητοποιεί τι έγινε.
353-418 Ο Αχιλλέας παραινεί τους Έλληνες και ο Έκτορας του Τρώες. Όμως, ύστερα από συμβουλή του Απόλλωνα, ο Έκτορας αποσύρεται, και ο Αχιλλέας φονεύει αρκετούς Τρώες, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του Έκτορα, του Πολύδωρου.
419-454 Ο Έκτορας, εξοργισμένος από τον θάνατο του μικρότερου αδελφού του, προελαύνει για να αντιμετωπίσει τον Αχιλλέα. Ανταλλάσσουν προκλήσεις, όμως παρεμβαίνει η Αθηνά εκ μέρους του Αχιλλέα, και στη συνέχεια ο Απόλλων μεταφέρει τον Έκτορα σε ασφαλές μέρος.
455-503 Ο Αχιλλέας ξαναρχίζει να φονεύει Τρώες. Ακολουθεί μια γενική περιγραφή της άτακτης φυγής τους, που ολοκληρώνεται στην αρχή της ραψωδίας Φ.
Φ. Μάχη παραποτάμιος (611)
1-33 Πολλοί Τρώες βρίσκουν καταφύγιο στον ποταμό Σκάμανδρο και σφαγιάζονται από τον Αχιλλέα.
34-138 Ο Αχιλλέας συναντά τον γιο του Πριάμου Λυκάονα, τον οποίο πριν είχε αιχμαλωτίσει και πουλήσει. Αφού απελευθερώθηκε έναντι λύτρων από τον Ίμβριο Ηετίωνα, ο Λυκάονας είχε τελικά επιστρέψει στην Τροία. Ικετεύει τον Αχιλλέα, ο οποίος τον σκοτώνειμ τον ρίχνει στο ποτάμι και εκφωνεί έναν περιφρονητικό λόγο που εξοργίζει τον θεό-ποταμό.
139-204 Ο Αχιλλέας μονομαχεί με τον Αστεροπαίο, τον σκοτώνει και αφήνει το σώμα του μέσα στο ποτάμι.
205-327 Ο Σκάμανδρος παρεμβαίνει. Η σφαγή των Παιόνων από τον Αχιλλέα ξεσηκώνει τον ποταμό που του ζητά να σταματήσει. Όταν ο Αχιλλέας δεν το κάνει, ο Σκάμανδρος παραπονιέται στον Απόλλωνα και κατόπιν καταδιώκει τον Αχιλλέα στην πεδιάδα. Ο Αχιλλέας απευθύνει έκκληση στον Δία, και ο Ποσειδώνας και η Αθηνά σπεύδουν σε βοήθειά του. Ο Αχιλλέας επιτίθεται στον ποταμό, που ζητά από τον Σιμόεντα να τον βοηθήσει και αρχίζει να έχει την υπεροχή.
328-382 Η Ήρα ζητά από τον Ήφαιστο να πυρπολήσει την πεδιάδα και τον ποταμό, και ο θεός της φωτιάς το κάνει, μέχρις ότου ο Σκάμανδρος του ζητά να σταματήσει και υπόσχεται στην Ήρα να μη βοηθήσει άλλο τους Τρώες. Η θεά συμφωνεί, και ο Ήφαιστος σταματά.
383-513 Οι άλλοι θεοί πολεμούν μεταξύ τους. Ο Άρης επιτίθεται στη Αθηνά, η οποία τον εξουδετερώνουν με μια πέτρα. Η Αφροδίτη τον σώζει, αλλά η Αθηνά, υποκινούμενη από την Ήρα, την εξουδετερώνει και αυτήν μ’ ένα χτύπημα. Ο Ποσειδώνας προκαλεί τον Απόλλωνα σε μονομαχία, υπενθυμίζοντάς του την προδοσία του Λαομέδοντα σε βάρος τους, αλλά ο Απόλλωνας αρνείται. Η Άρτεμη τον κατηγορεί, και η Ήρα την επιπλήττει και την χαστουκίζει. Ο Ερμής αρνείται να πολεμήσει με την Λητώ. Η Άρτεμη πηγαίνει στον Δία και παραπονιέται για τη συμπεριφορά της Ήρας.
514-611 Ο Απόλλωνας εισέρχεται στην Τροία για να την προστατέψει από τον Αχιλλέα, ενώ οι υπόλοιποι θεοί επιστρέφουν στον Όλυμπο. Ο Πρίαμος παροτρύνει τους Τρώες να κρατήσουν τις πύλες ανοιχτές, μέχρι να υποχωρήσει ο στρατός με ασφάλεια. Ο Απόλλωνας παρακινεί τον Αγήνορα να αντισταθεί στον Αχιλλέα, και αυτός ύστερα από έναν μονόλογο το αποτολμά. Μονομαχούν για λίγο, και ο Απόλλωνας σώζει τον Αγήνορα από βέβαιο θάνατο και παίρνει τη θέση του. Ενώ ο Αχιλλέας τον καταδιώκει, ο τρωικός στρατός υποχωρεί στην πόλη.
Χ. Ἕκτορος ἀναίρεσις (515)
1-24 Οι Τρώες, που είχαν καταφύγει στην πόλη, συνέρχονται από τον πανικό τους, αλλά ο Έκτορας παραμένει έξω από τα τείχη. Ο Απόλλωνας αποκαλύπτει την ταυτότητά του στον Αχιλλέα, και εκείνος θυμώνει μαζί του, επειδή τον εξαπάτησε. Ο Αχιλλέας πλησιάζει τα τείχη.
25-89 Ο Πρίαμος βλέπει τον Αχιλλέα να πλησιάζει την πόλη και εκλιπαρεί τον Έκτορα να μην τον αντιμετωπίσει, περιγράφοντας τις συμπεριφορές που θα βρουν τους Τρώες αν κυριευθεί η πόλη. Η έκκλησή του όμως δεν έχει αποτέλεσμα. Η Εκάβη τον ικετεύει επίσης μάταια να μην μονομαχήσει με τον Αχιλλέα.
90-130 Ο Έκτορας αγνοεί τις παρακλήσεις των γονιών του και περιμένει την επίθεση του Αχιλλέα. Στη συνέχεια όμως αρχίζει να συζητά αν τελικά θα παραμείνει ή όχι. Τελικά αποφασίζει να παραμείνει στο πεδίο της μάχης.
131-187 Όταν ο Αχιλλέας τελικά κινείται απειλητικά εναντίον του Έκτορα, εκείνος τρέπεται σε φυγή. Ο Αχιλλέας τον καταδιώκει γύρω από τα τείχη της Τροίας τρεις φορές, ενώ οι θεοί παρακολουθούν σαν θεατές. Ο Δίας ρωτά αν πρέπει να τον σώσουν από τον θάνατο, αλλά η Αθηνά διαμαρτύρεται λέγοντας ότι η μοίρα του έχει από καιρό καθοριστεί. Ο Δίας υποχωρεί, και η Αθηνά φεύγει από τον Όλυμπο.
188-213 Ο Αχιλλέας συνεχίζει να καταδιώκει τον Έκτορα, εμποδίζοντάς τον να καταφύγει στην πόλη. Ο Απόλλωνας δίνει την τελευταία αναλαμπή δύναμης στον Έκτορα: όταν όμως φτάνουν για τέταρτη φορά στις πηγές, ο Δίας ζυγίζει τις τύχες των δύο ανδρών· η μοίρα του Έκτορα είναι βαρύτερη, και ο Απόλλωνας τον εγκαταλείπει.
214-247 Η Αθηνά έρχεται στον Αχιλλέα και τον συμβουλεύει να σταθεί να πάρει μια ανάσα. Στη συνέχεια, με τη μορφή του Δηΐφοβου, πηγαίνει στον Έκτορα και τον ενθαρρύνει να μονομαχήσει με τον Αχιλλέα.
248-366 Ο Έκτορας δηλώνει στον Αχιλλέα ότι είναι έτοιμος να αγωνιστεί και του ζητά να συμφωνήσει ότι ο νικητής θα επιστρέψει το νεκρό σώμα του ηττημένου. Ο Αχιλλέας αρνείται να δεχτεί την πρόταση. Ρίχνει το δόρυ και αστοχεί, αλλά η Αθηνά του το επιστρέφει. Ο Έκτορας σημαδεύει την ασπίδα του Αχιλλέα, και το δόρυ αναπηδά. Ζητά από τον Δηΐφοβο ένα δεύτερο δόρυ, αλλά ο Δηΐφοβος έχει εξαφανιστεί. Αντιλαμβάνεται ότι η μοίρα του έχει κριθεί και επιτίθεται με το σπαθί του. Ο Αχιλλέας τον πλησιάζει και καρφώνει το δόρυ στον λαιμό του Έκτορα θριαμβολογώντας. Ο Έκτορας τον ικετεύει να επιστρέψει το σώμα του, αλλά εκείνος πάλι αρνείται. Ο Έκτορας προειδοποιεί τον Αχιλλέα για τον δικό του επικείμενο θάνατο και πεθαίνει. ο Αχιλλέας περιφρονητικά αγνοεί την προειδοποίηση.
366-404 Ο Αχιλλέας αφαιρεί την πανοπλία του Έκτορα, και οι άλλοι Έλληνες μαχαιρώνουν το πτώμα του. Ο Αχιλλέας προτείνει να επιτεθούν στην Τροία, αλλά στη συνέχεια θυμάται ότι ο Πάτροκλος παραμένει άταφος. Τους ζητά να γυρίσουν στα πλοία με το σώμα του Έκτορα, τραγουδώντας παιάνες. Μετά δένει το νεκρό σώμα στο άρμα του με λουριά που είχε περάσει από τους αστραγάλους και ξεκινά σέρνοντάς το πίσω από το άρμα του.
405-436 Οι γονείς του Έκτορα και ο λαός της Τροίας θρηνούν τον θάνατό του. Ο Πρίαμος τους εκλιπαρεί να τον αφήσουν να ικετεύσει τον Αχιλλέα να του επιστρέψει το σώμα του Έκτορα, και η Εκάβη αρχίζει το θρήνο με τις Τρωαδίτισσες.
437-515 Στο μεταξύ, η Ανδρομάχη υφαίνει στο σπίτι της αγνοώντας τον θάνατο του Έκτορα. Μόλις έχει δώσει εντολή στις υπηρέτριές της να ετοιμάσουν το νερό για το λουτρό του, όταν ακούει τους θρήνους της Εκάβης και των Τρώων. Τρέμοντας για τον Έκτορα τρέχει στο τείχος και όταν βλέπει λιποθυμά. Όταν συνέρχεται, θρηνεί για τον θάνατό του, τη δυστυχία της και τη μοίρα του γιου τους Αστυάνακτα.
Ψ. ᾎθλα ἐπί Πατρόκλῳ (897)
1-34 Όταν οι Αχαιοί φτάνουν στα πλοία, ο Αχιλλέας προτρέπει τους Μυρμιδόνες να θρηνήσουν τον Πάτροκλο, και εκείνοι οδηγούν τρεις φορές τα άρματά του γύρω από το σώμα του, ενώ ο ίδιος προεξάρχει του θρήνου τους. Κατόπιν παραθέτει ένα νεκρικό γεύμα.
35-61 Οι αρχηγοί συνοδεύουν τον Αχιλλέα στον Αγαμέμνονα και τον καλούν να πλυθεί, αλλά αυτός αρνείται να το κάνει, μέχρις ότου ταφεί ο Πάτροκλος. Τους προτρέπει να γευματίσουν και να ετοιμαστούν για την κηδεία, και εκείνοι δειπνούν και πηγαίνουν για ύπνο. Ο Αχιλλέας τότε ξαπλώνει να κοιμηθεί στην άκρη της θάλασσας.
62-108 Ο Αχιλλέας κοιμάται· το φάντασμα του Πατρόκλου τον επισκέπτεται στο όνειρό του και του δίνει οδηγίες για την κηδεία του. Ο Αχιλλέας προσπαθεί μάταια να τον αγκαλιάσει – το φάντασμα του Πατρόκλου του ξεγλιστρά και φεύγει. Ξυπνά και περιγράφει στους συντρόφους του το όραμα.
109-126 Χαράζει, και ο Αγαμέμνονας διατάζει τους Αχαιούς να φέρουν ξύλα για την πυρά του Πατρόκλου. Ο Μηριόνης τίθεται επικεφαλής. Οδηγούν μουλάρια στην Ίδη, κόβουν βελανιδιές και τις μεταφέρουν στην ακτή, όπου και ετοιμάζουν τη πυρά.
127-153 Ο Αχιλλέας προτρέπει τους Μυρμιδόνες να οπλιστούν και να ετοιμάσουν τα άρματά τους. Τον υπακούουν και συνοδεύουν το σώμα του Πατρόκλου σε νεκρική πομπή, αφού το καλύψουν με τα μαλλιά τους. Όταν φτάνουν στη πυρά, ο Αχιλλέας κόβει μια πλεξούδα από τα μαλλιά του και την προσφέρει στον Πάτροκλο.
154-191 Ο Αχιλλέας προτρέπει τον Αγαμέμνονα να στείλει τον υπόλοιπο στρατό να γευματίσει, ενώ οι στενοί σύντροφοι του Πατρόκλου ετοιμάζουν την πυρά. Περιγράφονται οι προετοιμασίες: περιλαμβάνουν τη σφαγή προβάτων και βοδιών, την προσφορά μελιού και λαδιού και τη θυσία τεσσάρων αλόγων, δύο σκυλιών και δώδεκα Τρώων αιχμαλώτων. Ο Αχιλλέας ανάβει την πυρά και αποχαιρετά τον Πάτροκλο, λέγοντας πως θα δώσει το σώμα του Έκτορα στα σκυλιά να τα κατασπαράξουν. Το σώμα του Έκτορα προφυλάσσεται όμως από την Αφροδίτη και τον Απόλλωνα.
192-225 Επειδή η πυρά δεν ανάβει, ο Αχιλλέας προσεύχεται στον Βοριά και τον Ζέφυρο, και η Ίριδα πηγαίνει να τους καλέσει. Βρίσκει τους ανέμους να γλεντούν στο σπίτι του Ζέφυρου και τους παραδίδει το μήνυμα του Αχιλλέα. Περνούν τη θάλασσα με προορισμό την Τροία και ορμούν πάνω στην πυρά, φουντώνοντας τη φλόγα. Η πυρά καίει όλη τη νύχτα, και ο Αχιλλέας χύνει συνέχεια κρασί στο έδαφος, καλώντας το πνεύμα του Πατρόκλου με αδιάκοπους θρήνους.
226-261 Την αυγή η φωτιά σβήνει, οι Άνεμοι επιστρέφουν σπίτι τους και ο Αχιλλέας πέφτει εξαντλημένος για ύπνο. Ξυπνά από τη συγκέντρωση των αρχηγών και τους ζητά να σβήσουν την πυρά, να συγκεντρώσουν τα οστά του Πατρόκλου και να χτίσουν έναν τύμβο· ο τύμβος θα επεκταθεί μετά τον δικό του θάνατο για να καλύψει και τους δύο. Ενεργούν όπως τους διατάζει, και μετά καλεί τον στρατό να καθίσει και φέρνει τα βραβεία για τους αγώνες.
262-897 Οι αγώνες
262-652 Η αρματοδρομία
1. 262-361 Οι προετοιμασίες. Ο Αχιλλέας προσφέρει βραβεία για την αρματοδρομία. Οι διαγωνιζόμενοι είναι ο Εύμηλος, ο Διομήδης, ο Μενέλαος, ο Αντίλοχος και ο Μηριόνης. Ο Νέστορας συμβουλεύει τον Αντίλοχο για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει. Γίνεται κλήρωση για τις θέσεις εκκίνησης, και ο Αχιλλέας ορίζει τον Φοίνικα διαιτητή στο σημείο καμπής.
2. 362-447 Ο αγώνας. Περιγράφονται η εκκίνηση και ο ίδιος ο αγώνας σε γενικές γραμμές. Στον γύρο της επιστροφής ο Εύμηλος τίθεται επικεφαλής και ο Διομήδης είναι ακριβώς πίσω του, μέχρι που επεμβαίνουν ο Απόλλωνας και η Αθηνά. Η Αθηνά προκαλεί τη συντριβή του άρματος του Εύμηλου, και ο Διομήδης τίθεται επικεφαλής με τον Μενέλαο δεύτερο. Ο Αντίλοχος ξεπερνά τον Μενέλαο στο σημείο όπου ο διάδρομος στενεύει, και αυτός υποχωρεί για να αποφύγει τη σύγκρουση. Ο Μενέλαος παραπονείται ότι ο Αντίλοχος οδηγεί απερίσκεπτα και προσπαθεί να καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει απ’ αυτόν.
3. 448-498 Η φιλονικία μεταξύ του Ιδομενέα και του μικρότερου Αίαντα. Ο Ιδομενέας δηλώνει στους θεατές πως ο Διομήδης φαίνεται να προηγείται, αλλά ο Αίαντας με τρόπο υβριστικό τον διαψεύδει λέγοντας πως προηγείται ο Εύμηλος. Ο Αχιλλέας παρεμβαίνει προκειμένου να μην οξυνθεί η αντιπαράθεση.
4. 499-652 Το τέλος του αγώνα και η απονομή των βραβείων. Στον Διομήδη απονέμεται το πρώτο βραβείο, και ακολουθούν ο Αντίλοχος, ο Μενέλαος και ο Μηριόνης με τον Εύμηλο τελευταίο. Ο Αχιλλέας θέλει να δώσει το δεύτερο βραβείο στον Εύμηλο, αλλά ο Αντίλοχος τον μεταπείθει και τελικά του δίνει ένα έκτακτο βραβείο. Ο Μενέλαος κατηγορεί τον Αντίλοχο ότι φέρθηκε αντιαθλητικά, αλλά η προσφορά του Αντίλοχου να παραιτηθεί από το βραβείο τον κατευνάζει. Το τελευταίο βραβείο απονέμεται στον Νέστορα, ο οποίος αναπολεί τους αθλητικούς του άθλους όταν ήταν νέος.
653-699 Ο Αχιλλέας προσφέρει βραβεία για την πυγμαχία. Ο Επειός απευθύνει πρόκληση την οποία αποδέχεται ο Ευρύαλος. Αγωνίζονται, και ο Ευρύαλος ηττάται.
700-739 Ο Αχιλλέας προσφέρει βραβεία για την πάλη. Ο Τελαμώνιος Αίαντας και ο Οδυσσέας παλεύουν. Τελικά ο Αχιλλέας σταματά τον αγώνα κηρύσσοντάς τους ισόπαλους.
740-797 Ο αγώνας δρόμου. Ο Αχιλλέας προσφέρει ένα ασημένιο κύπελλο ως πρώτο βραβείο και άλλα για το δεύτερο και το τρίτο. Οι διαγωνιζόμενοι είναι ο Αίαντας ο Λοκρός, ο Οδυσσέας και ο Αντίλοχος. Ο Αίαντας προπορεύεται, με τον Οδυσσέα να ακολουθεί κατά πόδας, μέχρι που ο Οδυσσέας προσεύχεται στην Αθηνά, η οποία κάνει τον Αίαντα να γλιστρήσει. Ο Οδυσσέας νικά και ο Αίαντας έρχεται δεύτερος. Ο Αντίλοχος είναι τελευταίος με μια διπλωματική ρήση πείθει τον Αχιλλέα να διπλασιάσει τη αξία του βραβείου του.
798-897 Οι τελευταίοι τέσσερις αγώνες (μονομαχία, ρίψη βαρών, τοξοβολία, ακοντισμός).
Ω. Ἕκτορος λύτρα (804)
1-21 Οι Αχαιοί διασκορπίζονται, δειπνούν και πηγαίνουν για ύπνο. Ο Αχιλλέας όμως δεν μπορεί να κοιμηθεί. Την αυγή ζεύει το άρμα του, σύρει τον Έκτορα τρεις φορές γύρω από τον τάφο του Πάτροκλου και στη συνέχεια τον εγκαταλείπει ξαπλωμένο με το πρόσωπο μέσα στη σκόνη. Ο Απόλλωνας προστατεύει το πτώμα από κάθε παραμόρφωση, σκεπάζοντάς το με την αιγίδα του.
22-76 Οι θεοί λυπούνται τον Έκτορα και προτρέπουν τον Ερμή να κλέψει το σώμα του, αλλά η Ήρα, ο Ποσειδώνας και η Αθηνά εκφράζουν την αντίθεσή τους. Τη δωδέκατη μέρα ο Απόλλωνας διαμαρτύρεται για την παραμέληση του νεκρού σώματος του Έκτορα και για την υποστήριξη που οι θεοί παρέχουν στον Αχιλλέα. Η Ήρα απαντά ότι ο Αχιλλέας αξίζει να τιμηθεί περισσότερο, αλλά ο Δίας παίρνει το μέρος του Απόλλωνα. Ο ύψιστος θεός δίνει εντολή να κληθεί η Θέτιδα για να μεταφέρει την εντολή στον Αχιλλέα ότι πρέπει να δεχτεί τα λύτρα του Πρίαμου.
77-119 Η Ίριδα επισκέπτεται τη Θέτιδα στη θάλασσα και την καλεί στον Όλυμπο. Φτάνουν στον ουρανό, και οι θεοί καλωσορίζουν τη Θέτιδα. Ο Δίας στη συνέχεια της ζητά να δώσει εντολή στον γιο της να υποδεχτεί τον Πρίαμο και να δεχτεί τα λύτρα για τον Έκτορα.
120-142 Η Θέτιδα επισκέπτεται τον Αχιλλέα και διαβιβάζει το μήνυμα. Ο Αχιλλέας αμέσως συναινεί.
143-187 Ο Δίας δίνει εντολή στην Ίριδα να αναζητήσει τον Πρίαμο, να τον συμβουλεύσει να προσφέρει λύτρα στον Αχιλλέα και να δώσει στον Τρώα βασιλιά την υπόσχεση ότι ο Ερμής θα τον συνοδεύσει. Η Ίριδα επισκέπτεται τον Πρίαμο και βρίσκει αυτόν και την οικογένειά του σε βαρύ πένθος. Του διαβιβάζει το μήνυμα που μεταφέρει.
188-227 Ο Πρίαμος προστάζει τους γιους του να ετοιμάσουν την άμαξα και αφηγείται στην Εκάβη την επίσκεψη της Ίριδας. Εκείνη προσπαθεί να τον μεταπείσει, ο Πρίαμος όμως επιμένει να επισκεφτεί τον Αχιλλέα.
228-280 Ο Πρίαμος επιλέγει τα πολύτιμα αντικείμενα που θα πάρει μαζί του ως λύτρα. Στη συνέχεια διώχνει με οργισμένα λόγια τους Τρώες από την αίθουσα των ανακτόρων και κατηγορεί με δριμύτητα τους υπόλοιπους γιους του, λέγοντάς τους για μια ακόμη φορά να του ετοιμάσουν και να φορτώσουν την άμαξα. Εκείνοι υπακούουν, και περιγράφονται οι προετοιμασίες.
281-321 Ενώ οι ετοιμασίες συνεχίζονται, η Εκάβη φέρνει ένα ποτήρι κρασί και προτρέπει τον Πρίαμο να προσφέρει σπονδή, να προσευχηθεί να γυρίσει πίσω ασφαλής και να ζητήσει έναν καλό οιωνό από τον Δία. Ο Πρίαμος συμφωνεί, και ο Δίας του στέλνει έναν μεγάλο αετό σε απάντηση της σπονδής του.
322-348 Ο Πρίαμος και ο κήρυκας Ιδαίος ξεκινούν, συνοδευόμενοι από την οικογένεια του Πρίαμου, μέχρι που βγαίνουν από τα όρια της πόλης. Ο Δίας δίνει στη συνέχεια εντολή στον Ερμή να οδηγήσει τον Πρίαμο στον Αχιλλέα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην τον αντιληφθεί κανένας άλλος Έλληνας. Ο Ερμής λοιπόν φτάνει στην Τροία μεταμφιεσμένος σε νεαρό άνδρα.
349-442 Με το σούρουπο σταματούν για να ποτίσουν τα άλογα στο ποτάμι. Ο Ερμής πλησιάζει και μιλά με τον Πρίαμο. Του λέει ότι το σώμα του Έκτορα είναι ανέπαφο. Ο Πρίαμος του προσφέρει ένα ποτήρι, το οποίο όμως ο θεός αρνείται. Του υπόσχεται να τον συνοδεύσει με ασφάλεια και παίρνει τα ηνία του άρματος του βασιλιά.
443-469 Όταν πλησιάζουν στο τείχος των Αχαιών, ο Ερμής αποκοιμίζει τους φρουρούς και ανοίγει τις πύλες. Φτάνουν στη σκηνή του Αχιλλέα, η κατασκευή της οποίας περιγράφεται. Ο Ερμής ανοίγει τις μεγάλες πόρτες, και μπαίνουν μέσα. Στη συνέχεια αποκαλύπτει στον Πρίαμο ποιος πραγματικά είναι και τον συμβουλεύει να παρουσιασθεί ως ικέτης στον Αχιλλέα. Κατόπιν φεύγει.
470-691 Η επίσκεψη του Πρίαμου στον Αχιλλέα
470-484 Ο Πρίαμος εισέρχεται στη σκηνή, αφήνοντας τον Ιδαίο απ’ έξω, και βρίσκει τον Αχιλλέα, ο οποίος έχει μόλις τελειώσει το φαγητό. Απαρατήρητος από εκείνον ή τους συντρόφους του τον πλησιάζει, του πιάνει τα γόνατα και του φιλά τα χέρια. Ο Αχιλλέας και οι σύντροφοί του μένουν αποσβολωμένοι από την κατάπληξη.
485-512 Ο Πρίαμος ικετεύει τον Αχιλλέα. Και οι δύο δακρύζουν.
513-551 Στη συνέχεια ο Αχιλλέας σηκώνει όρθιο τον Πρίαμο και του μιλά. Του ζητά να καθίσει, τον παρηγορεί, κάνοντας παρατηρήσεις για την ανθρώπινη δυστυχία και συγκρίνοντας τη μοίρα του Πριάμου μ’ εκείνη του Πηλέα.
552-595 Ο Πρίαμος αρνείται να καθίσει και ζητά από τον Αχιλλέα να επιστρέψει το σώμα του Έκτορα το γρηγορότερο. Ωστόσο, ο Αχιλλέας τον προειδοποιεί να μην τον κάνει να θυμώσει, και ο Πρίαμος υποχωρεί. Τα λύτρα μεταφέρονται από την άμαξα, το σώμα πλένεται, το ντύνουν και το τοποθετούν σε μια νεκρική τράπεζα, που έχει τοποθετηθεί πάνω στην άμαξα. Ο Αχιλλέας ζητά από τον Πάτροκλο να μην θυμώσει, επειδή θα επιστρέψει το σώμα του εχθρού του, και του υπόσχεται μερίδιο από τα λύτρα.
596-632 Ο Αχιλλέας επιστρέφει στο εσωτερικό της σκηνής, κάθεται απέναντι από τον Πρίαμο, τον προσκαλεί να γευματίσουν και του αφηγείται αρχικά την ιστορία της Νιόβης. Το γεύμα ετοιμάζεται, τρώνε και πίνουν και κοιτούν επίμονα ο ένας τον άλλον με θαυμασμό.
633-676 Ο Πρίαμος ζητά να του επιτραπεί να πάει για ύπνο, και ο Αχιλλέας δίνει εντολή να ετοιμάσουν τα κρεβάτια κάτω από την είσοδο. Συμφωνείται ανακωχή έντεκα ημερών για την ταφή του Έκτορα. Ο Ιδαίος και ο Πρίαμος πηγαίνουν να κοιμηθούν έξω, ενώ ο Αχιλλέας κοιμάται μέσα στην καλύβα μαζί με την Βρισηίδα.
677-718 Ο Ερμής έρχεται στον Πρίαμο και τον παροτρύνει να φύγει· ο Πρίαμος και ο Ιδαίος αναχωρούν συνοδευόμενοι από τον θεό. Στο πέρασμα του Σκάμανδρου ο Ερμής τους αφήνει. Την αυγή φτάνουν στην πόλη. Η Κασσάνδρα τους βλέπει και ανακοινώνει τα νέα στους Τρώες, που βγαίνουν για να τους συναντήσουν μαζί με την Εκάβη και την Ανδρομάχη, εν μέσω γενικού θρήνου.
718-776 Ο Έκτορας μεταφέρεται στο σπίτι του και τοποθετείται πάνω σ’ ένα κρεβάτι. Κοντά του κάθονται οι αοιδοί, που αρχίζουν το μοιρολόι, και στη συνέχεια οι γυναίκες συμμετέχουν στον θρήνο. Η Ανδρομάχη αρχίζει τον θρήνο, και ακολουθούν η Εκάβη και η Ελένη. Όλοι τελικά συμμετέχουν στον θρήνο.
777-804 Ο Πρίαμος δίνει εντολή στους Τρώες να συγκεντρώσουν ξύλα για την πυρά, κάτι που διαρκεί εννέα μέρες. Τη δεκάτη νύχτα καίγουν το σώμα του Έκτορα. Την επομένη μέρα σβήνουν τη φωτιά, θάβουν τον νεκρό, και ο λαός συμμετέχει στο νεκρόδειπνο που παρατίθεται στο παλάτι του Πρίαμου.
Pretty! This ѡas an extremely wonderful post. Μany thanks
for providing thiѕ info.