φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα.
Στην κατηγορία το διάβασες; θα παρουσιάσουμε τα κατά τη γνωμη μας σημαντικότερα, καμιά διακοσαριά, κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας – αφού διευκρινίσουμε ότι σημαντικό κείμενο είναι αυτό που έχει κάτι να μας για την ανθρωπογένεση (τον έρωτα, τον θάνατο, την αθανασία, την επιθυμία, τη διεκδίκηση, τη σύγκρουση, τον φόνο, το γέλιο, τη σκέψη, τη φαντασία, τη συνείδηση, τη φαντασίωση, κλπ) , για την κοινωνιογένεση (το παιχνίδι, την τέχνη, τη θρησκεία, την γνώση, κλπ) για τον κομμουνισμό ( την συμβίωση, τη συνεργασία, την κοινοχρησία, την κοινοκτησία, την ισότητα, την ελευθερία, την δικαιοσύνη, κλπ) και την Κυριαρχία (αρπαγή, καταστροφή, ανταγωνισμός, εξόντωση, διαταγή, υπακοή, ικεσία, υποταγή, κράτος, γραφειοκρατία, δημοκρατία, κλπ).
Θα διευκρινίσουμε ακόμα ότι διακρίνουμε την παγκόσμια γραμματεία σε τρεις περιόδους. Στην πρώτη εντάσσουμε τα κείμενα που γράφτηκαν από υπαλλήλους και Κυρίους κατά τους πρώτους αιώνες της εφεύρεσης και της χρήσης της γραφής, την εποχή δηλαδή των πρώτων κρατών (Εγγύς Ανατολή, Μέση Ανατολή, Αίγυπτος, Κίνα και αλλού) που προέκυψαν από την συνεργασία των αυτόν0μων αγροτικών κοινοτήτων. Η γραμματεία αυτή περιλαμβάνει κοσμογονικούς και θρησκευτικούς μύθους, έπη και θρύλους, νομικά και ιστορικά κείμενα, ύμνους και προσευχές, θρήνους, επιστολές, ερωτική και διδακτική ποίηση, τελετουργικά κείμενα και άσματα. Η δεύτερη περιλαμβάνει κείμενα ποιμενικών λαών και την ονομάζω ποιμενική γραμματεία – κυρίως θρησκευτικά κείμενα (Ριγκ Βέδα, Αβέστα, Παλιά Διαθήκη, Κοράνιο) και ηρωική ποίηση (Ιλιάδα, Οδύσσεια, Μαχαμπαράτα, Νιμπελούγκεν, κλπ). Η τρίτη είναι η δυτική γραμματεία, με πρώτο κείμενο την Ιλιάδα, που ανήκει και στην ποιμενική γραμματεία, η οποία με τη σειρά της διακρίνεται σε τρεις εποχές: την δουλοκτητική, την φεουδαρχική και την καπιταλιστική.Το τελευταίο σημαντικότερο κείμενο είναι, κατά τη γνώμη μου, Το τέλος του παιχνιδιού του Μπέκετ.
Τα δυο πρώτα σημειώματα των προσεχών ημερών θα τα αφιερώσουμε στον Μάκμπεθ του Σέξπειρ (με ει διότι έχει πείρα στο σεξ . . .), από το κείμενο του οποίου, όπως λέγεται, δεν περισσεύει ούτε λείπει κάποια λέξη, και στο σουμερικο-βαβυλωνιακό έπος Γκιλγκαμές. Η βασική ιδέα του Μάκμπεθ είναι η εξής: η Κυριαρχία είναι ένα αρνητικό πάθος, μια ψυχικοπνευματική, άρα και σωματική αθλιότητα, ένα παρανοϊκό παραλήρημα. Ο Γκιλγκαμές είναι ένα σχόλιο πάνω στην επιθυμία της αθανασίας – η σωματική αθανασία είναι ανέφικτη.
Εάν κάποιος φίλος, κάποια φίλη έχει τον Μάκμπεθ (ή Μακμπέθ;) στα αγγλικά, ας το φωτοτυπήσει και να μου το στείλει – ως αντίδωρο θα του στείλω δυο μπουκάλια κρασί. Δικό μου.
Κρασί έχω, χρήματα δεν έχω. . .
http://shakespeare.mit.edu/macbeth/full.html
Αντιφάτη, σε ευχαριστώ πολύ. Εάν θέλεις, στείλε μου με email μια διεύθυνση να σου στείλω το κρασί. Αθανάσιος.
Ευχαριστώ αλλά δεν έκανα και τίποτα, λίγο γκουγκλάρισμα. Άμα συναντηθούμε…